Dronele oferite Ucrainei de companiile americane sunt ineficiente pe câmpul de luptă, Forţele Armate Ucrainene au ales piaţa chineză ca principal furnizor

Dronele oferite Ucrainei de companiile americane sunt ineficiente pe câmpul de luptă, Forţele Armate Ucrainene au ales piaţa chineză ca principal furnizor

Compania Skydio din Silicon Valley a trimis sute dintre cele mai performante UAV-uri ale sale în Ucraina pentru a ajuta armata ucraineană să lupte împotriva forţelor ruse de ocupaţie, dar aceste drone nu a dat cele mai bune rezultate, potrivit The Wall Street Journal.

Dronele Skydio nu au reuşit să-şi menţină traiectoria, fiind serios afectate de sistemele rusești de război electronic. În articol se menționează că cele mai multe drone de mici dimensiuni ale start-up-urilor americane nu au reușit să-şi dovedească utilitatea în luptă, năruind speranțele companiilor că utilizarea în condiţii reale de luptă va genera vânzări și atenție din partea altor clienţi. Este, de asemenea, o veste proastă pentru Pentagon, care intenţionează să achiziţioneze mii de drone de mici dimensiuni.

The Wall Street Journal a remarcat că firmele americane nu au încă o prezență semnificativă în ,,primul război în care dronele mici joacă un rol esențial''. UAV-urile fabricate în SUA tind să fie scumpe, cu multe defecţiuni și dificil de reparat, spun directorii companiilor de drone, ucrainenii de pe linia întâi, oficialii guvernamentali ucraineni și foști oficiali militari americani.

În lipsa unor soluții reale pe care le-ar fi putut oferii Occidentul, Ucraina a apelat la produse chinezești mai ieftine pentru a-și completa arsenalul de drone.

Adam Bry, directorul executiv al Skydio, spune că "reputația generală pentru fiecare clasă de drone americane în Ucraina este că nu funcționează la fel de bine ca alte sisteme."

CEO-ul și-a catalogat propria dronă ca fiind "o platformă care nu are prea mult succes pe linia frontului".

PitchBook, o platformă care oferă cercetări și informații complete care acoperă toate piețele de capital la nivel mondial, estimează că aproape 300 de companii americane din domeniul tehnologiei dronelor au obținut în total 2,5 miliarde de dolari în ultimii doi ani.

The Wall Street Journal, citând oficiali guvernamentali ucraineni, a remarcat că dronele fabricate în SUA sunt fragile și incapabile să reziste în fata sistemelor de război electronic și de bruiaj GPS. Uneori, acestea nu au reușit să decoleze, să finalizeze o misiune sau să se întoarcă la locul de lansare. Deseori, dronele fabricate în SUA sunt incapabile să zboare pe distanțele prestabilite sau să transporte încărcături utile semnificative.

Directorii companiilor americane producătoare de drone spun că nu se așteptau ca războiul electronic să aibă un impact atât de mare pe frontul din Ucraina. În cazul Skydio, UAV-ul lor a fost dezvoltat în 2019 pentru a îndeplini standardele în materie de culegere de informaţii pe care pe care Armata SUA le-a stabilit la momentul respectiv.

Forţele Armate Ucrainene au ales piaţa chineză ca principal furnizor de drone

Cu toate acestea, Ucraina a găsit modalități de a obține zeci de mii de UAV-uri, precum și piese de schimb pentru acestea, din China. Fortele Armate Ucrainene utilizeaza drone chinezești comerciale, majoritatea produse de SZ DJI Technology.

WSJ a relatat că Ucraina a dezvoltat, de asemenea, o intraga industrie pe plan local care se ocupa acum de productia a mii de drone, dar care se bazează pe componente importate din China.

Fabricile ucrainene produc sute de mii de drone mici și ieftine, care pot transporta explozibili. În plus, se fabrică drone mai mari care pot lovi adânc în teritoriul rusesc și pot ajunge la navele de război rusești din Marea Neagră.

Armata ucraineană utilizează aproximativ 10.000 de UAV-uri pe lună, pe care nu și le-ar putea permite dacă ar trebui să cumpere drone scumpe fabricate în SUA. Multe dintre UAV-urile comerciale americane costă cu zeci de mii de dolari mai mult decât modelele chinezești.

Compania chineză DJI s-a impus ca fiind marca de drone aleasă de armata ucraineană. Într-un comunicat de presă, compania DJI a precizat că firma încearcă să limiteze angajarea dronelor sale în război, dar nu poate controla utilizarea dronelor după ce acestea sunt achiziționate: "DJI deplânge și condamnă în mod absolut utilizarea produselor sale pentru a provoca daune oriunde în lume". SURSA: defenseromania.ro


populare
astăzi

1 VIDEO Hopa, ce avem noi aici?

2 Cine este misteriosul miliardar american care ar fi aterizat ieri la București cu deja celebrul zbor direct din Florida

3 VIDEO Pe asta cu Georgescu ați văzut-o? Ar putea explica multe...

4 Ce știe BOR despre ce urmează să se întâmple?

5 N-ai cum să nu-i dai dreptate lui Năstase la tura asta...