Dronele secrete ale SUA care ar putea primi misiunea de a vâna armele nucleare rusești din Kaliningrad

Dronele secrete ale SUA care ar putea primi misiunea de a vâna armele nucleare rusești din Kaliningrad

Decizia președintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina în februarie 2022 a dus tensiunile dintre Moscova și NATO la cel mai înalt nivel din ultimele decenii, scrie Ziare.com.

Mediul tensionat a fost punctat de amenințările rusești cu lovituri nucleare împotriva Occidentului, ca răspuns la sprijinul militar al NATO pentru Ucraina.

În timp ce lumea s-a concentrat pe luptele din Ucraina, forțele ruse sunt încă prezente în Kaliningrad, exclava Rusiei de la Marea Baltică, unde Moscova are baza flotei baltice și unde a staționat trupe și a depozitat arme nucleare.

Într-un viitor război, dronele secrete pe care SUA le-au furnizat Ucrainei - Phoenix Ghost și Switchblade - ar putea primi misiunea de a vâna armelor nucleare rusești din Kaliningrad.

Kaliningrad este un avanpost militar cheie situat între Lituania și Polonia, pe coasta Mării Baltice. A găzduit de mult timp atât forțe nucleare, cât și convenționale, deși armata Rusiei a mutat mai multe unități cu baze acolo în Ucraina de la începutul războiului, anul trecut.

Poziția Kaliningradului permite Kremlinului să amenințe mai mulți membri NATO cu arme cu rază lungă de acțiune și ar putea fi o bază de la care forțele ruse ar putea interfera cu un răspuns NATO la o ciocnire cu Rusia.

Deși șansele unui război cu Rusia par scăzute, Kaliningradul reprezintă încă „o amenințare majoră” pentru NATO, iar alianța trebuie să investească în trupe și arme pentru a neutraliza forțele ruse de acolo în caz de conflict, susține William DiRubbio, sublocotenent în US Air Force, într-un articol recent publicat de Royal United Services Institute, un think tank britanic.

DiRubbio susține că NATO ar putea folosi forțele de operațiuni speciale pentru a împiedica Rusia să lanseze armele nucleare tactice pe care le-a depozitat la Kaliningrad, țintind rachetele balistice Iskander care probabil ar avea acele arme.

Forțele NATO ar putea folosi muniții rătăcitoare – drone concepute să zăbovească lângă o țintă înainte de a se lovi și de a o distruge – pentru o astfel de misiune în Kaliningrad. „Ar trebui să se pună accent și pe antrenarea acestor forțe cu dronele Phoenix Ghost și Switchblade pentru a le ajuta în eforturile lor de căutare și distrugere”, scrie DiRubbio.

Operatori speciali sunt antrenați să întreprindă astfel de misiuni dificile și este posibil ca o escadrilă Delta Force înarmată cu muniții rătăcitoare, cunoscute și sub denumirea de „drone kamikaze”, infiltrându-se în Kaliningrad pentru a face acest lucru. „Pentru a permite o acțiune rapidă în caz de conflict, NATO ar trebui să înceapă investițiile în mici tabere de așteptare în apropierea Poloniei și respectiv a graniței Lituaniei cu Kaliningrad”, scrie DiRubbio.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?