Drulă: Sunt convins că situaţia de azi de la metrou nu se va mai repeta

Drulă: Sunt convins că situaţia de azi de la metrou nu se va mai repeta

La protestul de vineri de la metrou au participat şi persoane care nu erau angajate la Metrorex, a declarat, vineri seara, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, care şi-a exprimat convingerea că situaţia nu se va mai repeta, deoarece oamenii şi-au dat seama că "nu merită să facă ilegalităţi pentru un lider de sindicat".

"Nu este o grevă, nu e nici măcar un protest spontan. Sunt nişte cetăţeni, unii angajaţi ai metroului, alţii credem că nu, care au blocat funcţionarea metroului pur şi simplu.(...) Din informaţiile pe care le-am primit erau şi oameni care nu erau angajaţi ai metroului, iar cei care erau angajaţi ai metroului, cel puţin o parte, dacă nu toţi, nu erau în timpul lucrului. Domnul Rădoi (Ion Rădoi, liderul USLM) are un pic de experienţă cu lucrurile astea şi ştie că e interzisă greva, mai ales prin legea stării de alertă, prin contractul colectiv de muncă, legea dialogului social. Trebuie făcuţi anumiţi paşi pentru un protest spontan. Practic, aseară, aşa, ca o galerie de fotbal, au hotărât: noi, când se taie curentul pe şina de tren, coborâm şi dimineaţa nu mai pot circula trenurile. În acelaşi timp, colegii care au mers la muncă, mecanicii de tren, au vrut să muncească şi au stat în depouri şi au aşteptat să poată să facă acest lucru.(...) Sunt convins că nu se va mai repeta, pentru că oamenii şi-au dat seama că nu merită să facă ilegalităţi, să se supună consecinţelor, pentru un lider de sindicat care se comportă asemenea unui şef de cartel. Această acţiune a fost profund ilegală", a explicat Drulă la Digi 24.

El a subliniat că Metrorex are circa 5.400 de angajaţi şi majoritatea au venit normal la muncă şi că nici joi seara, nici vineri dimineaţa nu a existat niciun fel de revendicare de natura sindicală.

"Pentru că şi-au dat seama că lucrurile devin foarte serioase, cred că unii dintre ei, poate şi manipulaţi, au început să conştientizeze. Ceea ce au prezent ca un rezultat al unei negocieri sunt de fapt cerinţele dumnealor. Nu există niciun fel de acord. Dumnealor solicită să meargă totul aşa cum a fost până acum, cu acelaşi număr de personal şi aceleaşi salarii, lucru care este imposibil în contextul legii bugetului de stat, care prevede că bugetul salarial pe 2021 nu poate fi mai mare decât cel pe 2020. Ori, cu creşterea de 18%, matematic nu se poate . Nu există venituri ale companiei plus compensaţia pe care o primeşte din partea statului ca să acopere aceste cheltuieli salariale", a punctat ministrul Transporturilor, adăugând că majorarea a fost obţinută în condiţii de pandemie, în contextul în care compania a avut pierderi de 120 de milioane de lei faţă de veniturile dintr-un an normal.

"Salariile de altfel s-au dublat în ultimii 5 ani. S-a ajuns la o situaţie nesustenabilă, în care veniturile nu acoperă decât în proporţie foarte mică această masă salarială. Pentru a nu ajunge într-o situaţie nefericită, într-o situaţie de insolvenţă, noul management, noul Consiliu de Administraţie şi directorul, au avut o discuţie cu sindicatele şi le-a spus aceste lucruri, să încerce să găsească o soluţie împreună, eventual o eşalonare a acestei creşteri", a mai spus şeful de la Transporturi.

El a reiterat că acţiunea de protest de vineri a fost determinată de spaţiile comerciale care sunt administrate de firma sindicatului de 20 de ani şi pentru care există nenumărate rapoarte ale corpului de control, joi fiind emise somaţii pentru eliberarea lor.

Totodată, ministrul a menţionat că pierderile suferite de Metrorex în urma protestului sunt la nivel de milioane de lei.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...