Dublinul protestează faţă de expulzarea a doi diplomaţi irlandezi de la Moscova

Dublinul protestează faţă de expulzarea a doi diplomaţi irlandezi de la Moscova

Doi diplomaţi irlandezi la Moscova au fost anunţaţi joi că vor fi expulzaţi, a făcut cunoscut ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, protestând împotriva unei măsuri care intervine la câteva zile după ce Dublinul a expulzat patru diplomaţi ruşi, notează AFP.

"Ambasadorul Irlandei în Federaţia Rusă a fost chemat în această după-amiază la Ministerul de Externe de la Moscova şi informat că s-a cerut plecarea a doi diplomaţi din cadrul ambasadei noastre la Moscova", a declarat joi ministrul Simon Coveney într-un comunicat.

"Nu există nicio justificare pentru această măsură", a denunţat el, "personalul Ambasadei Irlandei la Moscova nu are şi nu exercită sarcini sau funcţii incompatibile cu statutul lor diplomatic".

"Această decizie de a reduce dimensiunea ambasadei noastre relativ mici de la Moscova va reduce semnificativ capacitatea noastră de a oferi servicii cetăţenilor noştri din Rusia şi de a menţine canale diplomatice de comunicare cu Federaţia Rusă", a subliniat şeful diplomaţiei de la Dublin.

La 29 martie, Irlanda a anunţat că va expulza patru diplomaţi ruşi pe motiv că activităţile lor "nu corespund standardelor internaţionale ale comportamentului diplomatic". Mai multe ţări europene au făcut acelaşi lucru, invocând suspiciuni de spionaj.

La rândul său, Ministerul rus de Externe a indicat într-un comunicat că a "protestat ferm" împotriva "măsurilor neprietenoase şi fără temei luate de autorităţile irlandeze în martie" şi a subliniat că l-a informat pe ambasadorul irlandez cu privire la "răspunsurile" ruse "în legătură cu un anumit număr de diplomaţi din cadrul Ambasadei Irlandei la Moscova".

Moscova a avertizat că, "în cazul în care guvernul irlandez îşi continuă linia distructivă faţă de Rusia, Dublinul nu ar trebui să aibă nicio îndoială cu privire la determinarea Moscovei de a răspunde proporţional oricărui demers ostil".

La începutul lui martie, Rusia a acuzat Irlanda de inacţiune după ce un camion a intrat în poarta ambasadei ruse din Dublin. Un bărbat a fost arestat.

Irlanda este membră a Uniunii Europene care a sancţionat Rusia de la declanşarea invaziei sale în Ucraina în urmă cu peste o lună.

Dar Dublinul a refuzat să furnizeze arme letale direct Ucrainei, invocând neutralitatea sa militară, mai scrie AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria