Dumbravă despre anunțul privind reînvestirea șefei DNA: Nu suspectez ministrul de rea-credință, dar nu era locul

Dumbravă despre anunțul privind reînvestirea șefei DNA: Nu suspectez ministrul de rea-credință, dar nu era locul

Judecătorul Horațius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat vineri, că nu o suspectează pe Raluca Prună, ministrul Justiției, de rea-credință în cazul propunerii de reînvestire a procurorului șef Laura Codruța Kovesi, însă consideră că bilanțul DNA nu era locul pentru un asemenea anunț.

''Anunțul intempestiv făcut de ministrul Justiției, ieri, la bilanțul DNA, privind propunerea domniei sale de a prelungi mandatul doamnei Laura Codruța Kovesi îl consider unul nefericit, nelalocul lui, pentru că inclusiv Comisia Europeană cere criterii de transparență și un proces transparent privind nominalizările la în funcțiile de la Ministerul Public, cât și de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Nu o suspectez pe doamna ministru de rea-credință, dar nu era locul să facă un asemenea anunț. Dacă în cazul funcției de procuror general al României a anunțat criterii clare de parcurs privind nominalizarea, același lucru trebuia să se întâmple și în cazul DNA și la celelalte funcții. Este anormal să vii să anunți intempestiv, pentru bunele rezultate ale DNA — pe care nimeni nu le pune la îndoială — o nouă nominalizare a doamnei Kovesi la conducerea DNA', a afirmat Dumbravă, pentru AGERPRES, înainte de participarea la bilanțul de activitate pe 2015 a Tribunalului Mureș.

Acesta consideră că prin anunțul respectiv ministrul Justiției i-ar fi făcut ''un mare rău' inclusiv procurorului șef al DNA pentru că l-ar fi pus într-o situație dificilă, ''ca și cum nu ar mai exista și alți magistrați care să participe la o competiție onestă și cinstită''.

''Cred că poate reveni doamna ministru asupra declarației — și am această propunere către doamna ministru de a reveni asupra acestei propuneri intempestive — măcar pentru a păstra aparențele, o procedură similară celei pentru procurorul general'', a subliniat Horațius Dumbravă.

Acesta a spus că sunt o serie de întrebări care trebuie puse viitorului șef al DNA, cum ar fi restituirile la procuror a numeroase dosare, achitările, cauzele care au dus la achitări în multe dosare, chiar dacă acest procent a scăzut față de anul 2014, dar și scăderea cu 200 a numărului de condamnări față de anul 2014.

Judecătorul a mai arătat că rezultatele instituției sunt foarte bune, dar sunt întrebări care trebuie puse candidaților pentru conducerea Direcției Naționale Anticorupție și că și alți procurori trebuie să aibă șansa de a accede la o astfel de funcție.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a anunțat joi, la ședința de bilanț a DNA pe anul trecut, că înțelege să-și asume funcția pe care o are și să aplice dispozițiile legii prin propunerea de reînvestire a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi .

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...