Dumbravă despre scandalul IJ: Este inadmisibil ca magistratura să dea exemple negative de genul acesta

Dumbravă despre scandalul IJ: Este inadmisibil ca magistratura să dea exemple negative de genul acesta

Magistratul Horațius Dumbravă consideră că scandalul referitor la înregistrările de la Inspecția Judiciară (IJ) "dinamitează" încrederea cetățenilor în justiție, acesta spunând că este "inadmisibil" ca magistratura să dea astfel de exemple negative.

"Înregistrări fără acordul persoanei înregistrate, pe ascuns; acuze de șantaj și amenințări; plângeri penale. Nu se întâmplă în medii interlope. (...) Nu. Presa relatează că toate astea se întâmplă la o unitate de elită a justiției românești. La Inspecția Judiciară. (...) Înțeleg că există o sesizare trimisă de cei doi inspectori șefi la CSM. În orice caz, ca magistrat o spun foarte tranșant: derapaje ca cele reflectate de presă, dacă ele sunt adevărate, trebuie discutate de CSM în regim de urgență cu opțiunea revocării mandatelor de conducere ale celor doi șefi de la Inspecție pe masă. Este inadmisibil ca magistratura să dea exemple negative de genul acesta. (...) Practic, scandalul dinamitează încrederea pe care cetățenii ar trebui să o aibă în justiție", a scris Dumbravă pe pagina sa de Facebook.

Reacția acestuia vine în contextul în care în spațiul public a apărut o înregistrare despre presupuse presiuni care ar fi fost exercitate asupra unui procurorului inspector Mihaela Focică.

Horațius Dumbravă spune că trebuie să se stabilească dacă înregistrarea apărută în presă este reală, punctând că are îndoieli că un magistrat nu ar cunoaște consecințele unei astfel de înregistrări.

"Dacă înregistrarea e reală, iar inspectorul judiciar, doamna Focică, se plânge șefului de o imixtiune într-un control pe care-l efectua, ce a făcut acest șef timp de două luni, sesizat fiind cu o astfel de încălcare gravă a dispozițiilor legale? Pentru că legea e foarte clară: este abatere disciplinară imixtiunea în activitatea unui procuror. (... ) Sau poate acest șef a făcut, și nu știm noi în lipsa unei transparențe a activității Inspecției, un proces verbal în 4 iulie în care a consemnat faptul că un subordonat s-a prezentat la el și, pe baza a ce i s-a relatat, s-a sesizat din oficiu. Da, asta ar avea relevanță: este legal și procedural", mai scrie Dumbravă în postarea citată.

Totodată, magistratul spune că, dacă imixtiunea reclamată este adevărată, atunci, pe lângă cercetarea disciplinară ce trebuie declanșată imediat față de Kovesi, despre care presa a relatat că ea ar fi făcut presiuni asupra Mihaelei Focică, revocarea din funcția de conducere a acesteia este "una din opțiunile care trebuie luată în considerare foarte serios".

"Dar dacă nu a existat și nu se dovedește că a făcut vreo presiune asupra inspectorilor judiciari ce au efectuat controlul la DNA, atunci cei vinovați pentru acest imens scandal vor trebui să răspundă", conchide Dumbravă.

Joi, la CSM, procurorul general August Lazăr a anunțat că Parchetul General a deschis un dosar penal, după ce Mihaela Focică, inspector în cadrul IJ, a depus o plângere penală pentru șantaj.

Potrivit unor surse judiciare, Focică a depus o plângere împotriva șefului adjunct al IJ, Gheorghe Stan, pe care îl acuză de șantaj.

Plângerea penală vine după ce în presă a fost publicată înregistrarea unei discuții între Mihaela Focică și Gheorghe Stan, în care ea s-ar fi plâns că asupra ei ar fi fost făcute presiuni în legătură cu redactarea raportului cu privire la controlul efectuat la DNA.

În presă au apărut informații că presiunile asupra Mihaelei Focică ar fi fost făcute de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, deși numele acesteia nu este menționat în discuția dintre cei doi inspectori.

Surse judiciare precizează că plângerea depusă de Focică nu o vizează pe Kovesi, ci exclusiv presiuni exercitate asupra ei de conducerea Inspecției Judiciare.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Simple zvonuri?

2 Dobitocul ăsta prezintă știri la Antena 3! / Citiți și voi ce personaje adăpostește cloaca lui Voiculescu!

3 VIDEO Voi vedeți ce se întâmplă pe Autostrada A1 Sibiu - Pitești?

4 Scrisoarea asta nu poate fi adevărată! / Ce le-a scris judecătorilor o moldoveancă despre plăcerea sexului desco…

5 VIDEO Sex mistic în temple, dansuri în pielea goală şi spirale yoga