Dumitrescu: Nu a existat o invitație din partea SPP pentru vizitarea vreunui poligon în 14 noiembrie

Dumitrescu: Nu a existat o invitație din partea SPP pentru vizitarea vreunui poligon în 14 noiembrie

Președintele Comisiei de apărare din Senat, liberalul Iulian Dumitrescu, a declarat că nu a existat o invitație din partea SPP adresată membrilor Comisiei pentru vizitarea vreunui poligon în data de 14 noiembrie, când ar fi trebuit să se dezbată proiectul de lege privind achiziționarea rachetelor Patriot.

 

"În urma informațiilor vehiculate în spațiul public de președintele Camerei Deputaților, liderul PSD Liviu Dragnea, mă simt nevoit să precizez următoarele: Pe adresa Comisiei de apărare din Senat nu a fost transmisă vreo invitație din partea SPP pentru vizitarea vreunui poligon, care să se suprapună cu activitatea Comisiei din data de 14 noiembrie 2017 în care ar fi trebuit luat în dezbatere proiectul de lege pentru realizarea 'Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol' aferentă programului de înzestrare esențial 'Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)'", afirmă Dumitrescu, potrivit unui comunicat transmis, marți, AGERPRES.

El a subliniat că "nici reprezentanții PNL în Comisia de apărare nu au primit, în mod individual, vreo invitație în sensul celor afirmate de Liviu Dragnea".

"De asemenea, nu ne-a fost clarificat nici până la acest moment motivul absenței în bloc a reprezentanților PSD-ALDE, membri în Comisia de Apărare, de la ședința menționată. Apreciez faptul că liderul PSD, Liviu Dragnea, inventează justificări pentru a masca o decizie politică reprobabilă, luată la acel moment. În ceea ce privește interpretarea dată acestui gest consider elocvente precizările ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, făcute în urma întâlnirii cu secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson", adaugă Dumitrescu, citat în comunicat.

Senatorii din Comisia de apărare au lipsit săptămâna trecută de la ședința în care trebuiau să voteze proiectul de lege privind achiziția rachetelor Patriot pentru că au fost invitați la un poligon de tir al SPP, a declarat marți președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al social-democraților, care a precizat că nu "crede în coincidențe".

El a adăugat că acest lucru i-a fost comunicat la reuniunea CExN al PSD de președintele executiv al partidului, Niculae Bădălău, dar ar dori să se lămurească mai bine asupra acestei situații după ce ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a dat luni o serie de detalii asupra discuției avute la București cu secretarul de stat american Rex Tillerson.

Întrebat luni dacă la întâlnirea din 15 noiembrie cu secretarul de stat american Rex Tillerson a discutat și despre achiziționarea rachetelor Patriot, Meleșcanu a declarat: "Nu, însă m-a întrebat cum a fost cu cvorumul (în Comisia de apărare — n.r.), săptămâna trecută, și i-am spus că sunt probleme de cvorum din când în când. În niciun caz nu se referă la subiectul în sine și coaliția actuală de guvernare are o majoritate confortabilă în Parlament, deci cum i-am spus eu, săptămâna viitoare, deci azi vom avea și avizul cu raportul comisiei, dar și posibil adoptarea în plenul Senatului".

Referitor la această declarație, Dragnea a spus că poate acum se lămurește "această mare furtună într-un pahar cu apă".

"Foarte bine că l-a întrebat (pe Meleșcanu — n.r.) și poate acum se lămurește și domnul Tillerson și poate și Ambasada Americii cu această mare furtună într-un pahar cu apă. Nouă ne-a spus joi seara, la Caraș, domnul Bădălău, președintele executiv al partidului și vicepreședinte al Senatului, că membri ai Comisiei de apărare de la Senat au fost invitați exact în aceeași perioadă să viziteze un poligon de tir. Sigur că, în general, nu prea cred în coincidențe — tocmai în ziua aia, tocmai la ora aia, drept pentru care joi seara am discutat, vineri le-am cerut colegilor, în CExN, din Senat ca ieri să se întrunească Comisia de apărare, să dea avizul, după-amiaza — seara să se voteze în Senat și astăzi să închidem acest subiect în Camera Deputaților. Dar întrebarea rămâne și eu sunt curios, ca și colegii mei de fapt, ce s-a întâmplat marți în Comisia de apărare din Senat. Eu zic să îl întrebați pe domnul Bădălău, că nu vreau să îi iau plăcerea asta. Eram mai mulți acolo când ne-a spus. (...) Domnul Bădălău ne-a spus că au fost invitați la poligonul de tir al SPP-ului. De cine, cum, de ce? — sunt întrebări la care trebuie să primim răspuns cu speranța mea foarte mare că domnul Bădălău n-a glumit", a afirmat președintele PSD.

Senatorul PSD Niculae Bădălău, membru al Comisiei de Apărare din Senat, a afirmat marți că o mare parte dintre senatorii din Comisia de apărare care au lipsit săptămâna trecută de la ședința în care trebuiau să voteze proiectul de lege privind achiziția rachetelor Patriot au vizitat un poligon al SPP "foarte frumos" la invitația șefului Serviciului, Lucian Pahonțu.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Ea este „găuritoarea” de prezervative din Sibiu

2 „Multă șpagă, aroganță și salarii uriașe”

3 De citit!

4 Blinken a dat Moscovei un document scris care l-a înfuriat pe Lavrov

5 Studiu israelian / Mărimea contează mai mult decât am crede