Dumitru: 15% dintre salariaţii români nu plătesc contribuţii de sănătate, deşi beneficiază de asistenţă

Dumitru: 15% dintre salariaţii români nu plătesc contribuţii de sănătate, deşi beneficiază de asistenţă

Toate derogările şi regimurile preferenţiale de taxare au şubrezit practic foarte mult baza de impozitare, iar în momentul de faţă aproape 15% dintre salariaţii din România sunt scutiţi de plata contribuţiilor la sănătate, deşi beneficiază de asistenţă socială de sănătate, şi avem o problemă de echitate a sistemului fiscal, a afirmat, joi, economistul-şef al Raiffesen Bank, Ionuţ Dumitru, într-o conferinţă de specialitate.

"Dacă ne uităm la problemele structurale ale bugetului, o să vedem să ele sunt foarte serioase. Aş sublinia, în primul rând, partea de venituri fiscale care ne este o slăbiciune foarte mare şi mai ales într-un context de crize suprapuse. Ai nevoie de un buget robust, de spaţiu fiscal ca să ai capacitatea de intervenţie atunci când e în joc chiar viaţa oamenilor, în ultimă instanţă. Resursele şi capacitatea noastră de intervenţie este una foarte mică. Dacă ne uităm la veniturile fiscale, avem în jur de 27% din PIB faţă de media europeană de 41%. Suntem în mod clar la coada clasamentului. Avem în mod clar şi cert o problemă majoră cu colectarea taxelor şi impozitelor, dar şi o problemă de aşezare a sistemului fiscal. Dacă ne uităm la toate derogările şi regimurile preferenţiale de taxare, ele au şubrezit, practic, foarte mult baza de impozitare. Poate nu mulţi dintre dvs. ştiţi că în momentul de faţă din 5 milioane şi ceva de salariaţi 700 şi ceva de mii, aproape 15% dintre salariaţi, sunt scutiţi de plata contribuţiilor la sănătate, deşi beneficiază de asistenţă socială de sănătate aşa cum o ştim cu toţii, dar ei nu contribuie cu nimic. Aş spune că avem o problemă de colectare, dar avem şi o problemă de echitate a sistemului fiscal. Unii plătesc mult, alţii nu plătesc mai nimic", a atras atenţia Dumitru.

Banca Naţională a României (BNR) şi Academia de Studii Economice (ASE) au organizat, joi, conferinţa anuală cu tema "Provocări structurale ale sectorului bancar românesc". AGERPRES/(A - autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...