Dună (FSMM): Angajaţii MMSS au salariile blocate din ianuarie 2019, deşi noi am implementat măsurile de sprijin din pandemie

Dună (FSMM): Angajaţii MMSS au salariile blocate din ianuarie 2019, deşi noi am implementat măsurile de sprijin din pandemie

Angajaţii instituţiilor Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) nu au mai primit din ianuarie 2019 creşterile salariale prevăzute în Legea salarizării bugetare, în contextul în care angajaţii acestor instituţii au fost cei care au implementat în pandemie toate măsurile de sprijin adoptate în domeniul muncii, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Ministerul Muncii (FSMM), Mihaela Dună, în timpul mitingului la care au participat sindicaliştii din MMSS.

Câteva sute de angajaţi din Poliţie, penitenciare, Ministerul Muncii, sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi alte domenii au participat joi la mitinguri în faţa Parlamentului, în semn de protest faţă de faptul că Guvernul nu a inclus în bugetul pe anul 2022 majorările salariale prevăzute de Legea salarizării pentru aceste categorii.

"Principala revendicare (a angajaţilor din Ministerul Muncii, n.r.) este legată de neaplicarea Legii salarizării, de faptul că această lege din 2017 a eşalonat nişte majorări pentru 4 ani de zile, iar noi suntem în situaţia în care am primit doar două tranşe. Am primit (o tranşă, n.r.) în 2018, dar diferenţa a fost foarte mică, pentru că a fost acel moment de mutare a contribuţiilor la angajaţi. Ne-au zis atunci că ne dau 25%, dar acel 25% a fost anulat în mare parte, din cauza faptului că au fost mutate contribuţiile în sarcina angajatului, şi noi am beneficiat de maxim 3% din acel 25%. Am mai primit în luna ianuarie 2019 o medie de 200-250 de lei, adică încă o parte din cele 4 etape de majorare, după care nu am mai primit nimic. Ultima majorare a fost în ianuarie 2019. În 2020 şi în 2021 nu am beneficiat de nicio majorare şi se pare că, potrivit Ordonanţei 130 din acest an, nici în 2022 nu o să beneficiem de nicio majorare", a afirmat Mihaela Dună.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Ministerul Muncii a menţionat că angajaţii MMSS, având salariile blocate din 2019, nu mai pot face faţă preţurilor actuale, în special după majorarea preţurilor la energie.

"Nu este de trecut cu vederea faptul că în ultimii 2 ani avem o rată a inflaţiei de 11%, iar pentru anul următor este prognozată o inflaţie de 6,5%, ceea ce înseamnă că numai inflaţia se duce într-un procent de 17%. Ori noi, cu salariile blocate din 2019, este foarte dificil să mai facem faţă, cu atât mai mult dacă luăm în calcul creşterea preţurilor la utilităţi - avem facturi şi de 800, 900 sau 1.000 de lei. Este foarte dificil (de acceptat, n.r.), pentru că în afara faptului că noi, ca personal al instituţiilor Ministerului Muncii, am implementat toate măsurile adoptate pe perioada pandemiei, fără susţinerea ministerului, în sensul că nu a fost suplimentat personalul, avem foarte multe ore suplimentare efectuate neplătite, nu putem să le recuperăm din cauza lipsei de personal şi este foarte dificil la acest moment, pentru că toate au o limită şi răbdarea noastră a ajuns la final. Paradoxul este că Ministerul Muncii elaborează această lege a salarizării şi tocmai noi, ca angajaţi ai Ministerului Muncii, am rămas singurii care nu suntem în acest moment pe grila din 2022, nu am beneficiat decât de două majorări. Suntem 4 instituţii, ITM-uri, Case de Pensii, AJOFM, AJPIS plus instituţiile centrale", a precizat Mihaela Dună.

Liderul organizaţiei de sindicat a subliniat că angajaţii instituţiilor MMSS nu solicită majorări salariale, ci respectarea legii salarizării.

"Mai avem o problemă şi cu faptul că i-am solicitat domnului Budăi (Marius Budăi, ministrul Muncii, n.r.) o întrevedere în toată această perioadă, şi aici vorbim de un minister care are dialogul social în atribuţii, iar domnul ministru nu şi-a făcut timp, abia marţi, săptămâna viitoare, ar dori să vorbească cu noi, ceea ce nu este în regulă şi cu siguranţă vom continua formele de protest până ce se va înţelege că problemele noastre sunt o realitate şi că factorul politic trebuie să vină cu soluţii. Noi ne vom susţine cauza până ce vom determina decizii în sensul de respectare a legii salarizării. Nu vrem majorări salariale, vrem să se aplice Legea 153, pentru că la momentul în care ea, în 2017, a fost propusă şi adoptată, a avut un calendar. Dacă nu se mai respectă legea în România, este destul de dificil, adică nu putem să mai blocăm sau să îngheţăm salariile pur şi simplu, pentru că tu (Guvernul, n.r.) nu mai respecţi legea. Să vii să spui de o nouă lege a salarizării la acest moment este un pic hilar, pentru că tu n-ai aplicat Legea 153, deci de ce vorbim de o altă lege? Practic ni se pune un orizont pe care noi niciodată nu îl atingem", a adăugat Mihaela Dună.

Preşedintele FSMM a atras atenţia că, deşi angajaţii Ministerului Muncii înţeleg că lucrează în slujba cetăţeanului, situaţia blocării salariilor i-a adus la limită.

"Noi de regulă suntem profesionişti, ne facem treaba, trecem prin toate momentele grele, dar acum chiar nu se mai poate, am ajuns la limită, înainte de orice avem şi noi familii acasă. Am înţeles care ne este rolul pe perioada pandemiei, avem colegi care au plecat târziu în noapte ca să poată implementa toate acele măsuri sociale şi nu am comentat nimic, am dus totul. Casele de pensii sunt în plin proces de recalculare a celor 5 milioane de dosare de pensii şi multe alte modificări legislative care vin în sarcina acestei instituţii. Colegii din ITM-uri au fost pe teren pe toată perioada pandemiei să verifice respectarea normelor impuse de pandemie, deci înainte de orice noi ştim să suntem în slujba cetăţeanului, dar am ajuns la un punct care ne-a împins spre această decizie", a încheiat Mihaela Dună. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cruzime fără margini a comandanților ruși

2 „Atamanul și-a părăsit calul și nevasta pentru aventură, dar s-a întors acasă corect”

3 Alertă în lumea interlopă! Se pregătește răzbunarea morții lui Emi Pian, șeful clanului Duduienilor?

4 Peste 100 de soldaţi ai Gărzii Naționale a Rusiei, armata privată a lui Vladimir Putin, concediați după ce au refuzat să lupte ăn Ucraina!

5 Ursul-fantomă din Iași „rupe internetul”