După atacul de la Stockholm, premierul suedez cere măsuri pentru expulzarea solicitanților de azil cu cererile respinse

După atacul de la Stockholm, premierul suedez cere măsuri pentru expulzarea solicitanților de azil cu cererile respinse

Premierul suedez, Stefan Lofven, a calificat duminică drept 'frustrant' faptul că autoritățile din țara sa nu au reușit să-l expulzeze pe uzbecul autor al atacului terorist de la Stockholm și a cerut să fie luate măsuri pentru ca solicitanții de azil cărora li s-a respins cererea de a rămâne în Suedia - cum a fost cazul acestui terorist - să fie repatriați, transmite agenția DPA.

Reacția șefului executivului de la Stockholm survine după ce poliția a confirmat că cetățeanul uzbec, care vineri a ucis patru oameni și a rănit 15 după ce a pătruns voluntar cu un camion în mulțimea aflată pe o arteră comercială a capitalei suedeze, ceruse azil în Suedia, dar, cu toate că această cerere i-a fost respinsă, autoritățile nu au reușit să-l retrimită în țara sa.

Decizia privind respingerea cererii de azil în cazul său a fost luată în iunie 2016. În decembrie a fost înștiințat că are la dispoziție patru săptămâni să părăsească teritoriul Suediei, dar uzbecul nu s-a conformat. Poliția suedeză a început să-l caute în luna februarie, dar nu a mai reușit să-l găsească. Pe lângă faptul că a rămas ilegal în Suedia, poliția a confirmat după atacul de vineri că acest solicitant de azil uzbec era un simpatizat al grupării jihadiste Statul Islamic.

Într-o declarație dată presei în marja unei reuniuni a partidului său social-democrat, premierul Stefan Lofven a insistat că respingerea unei cereri de azil sau de reședință permanentă în Suedia trebuie să conducă automat la expulzarea din țară a persoanei căreia i s-a refuzat respectiva solicitare.

'Trebuie să îmbunătățim modalitățile pentru ca acest lucru să se aplice ', a indicat prim-ministrul Lofven, menționând însă și faptul că este esențial să fie menținută 'încrederea' în sistemul de azil al Suediei.

Suedia se numără printre țările europene cu cele mai generoase sisteme de azil și este, după Germania, a doua destinație europeană preferată de migranți.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia