După blocarea Telegram, Rusia vrea să "inspecteze" Facebook

După blocarea Telegram, Rusia vrea să "inspecteze" Facebook

După ce a blocat milioane de adrese IP folosite pentru a ocoli blocarea mesageriei Telegram, agenţia rusă de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor Roskomnadzor şi-a făcut miercuri publică intenţia de a "inspecta" Facebook până la sfârşitul anului, informează AFP.

"Vom inspecta această companie (Facebook) înainte de sfârşitul lui 2018", a declarat Aleksandr Jarov, directorul Roskomnadzor, într-un interviu publicat de cotidianul rus Izvestia.

"Un anumit număr de criterii trebuie să fie respectate, cum sunt localizarea pe teritoriul rus a bazelor de date ale cetăţenilor ruşi şi eliminarea tuturor informaţiilor interzise. Ei (Facebook) sunt deja în întârziere. Dacă toate criteriile sau unele dintre ele nu sunt întrunite (...), în mod evident va fi pusă problema blocării", a adăugat el.

Potrivit Izvestia, până la 19,4 milioane de adrese IP au fost blocate în Rusia de Roskomnadzor în lupta sa împotriva mesageriei Telegram, marţi după-amiază, numărul lor scăzând la 16,4 milioane la sfârşitul zilei.

Adresele vizate au fost folosite pentru a ocoli blocarea Telegram, demarată luni în urma unei decizii a justiţiei ruse din cauza refuzului mesageriei criptate de a furniza Serviciului Federal de Securitate (FSB) codurile ce ar permite citirea mesajelor utilizatorilor.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Agora, ai cărei avocaţi apără mesageria în justiţie, a anunţat miercuri dimineaţa că ia în considerare acţiuni în justiţie. "Vom aduna toate mărturiile şi faptele până la începutul lui mai şi îi vom cere procurorului general să verifice legalitatea acţiunilor Roskomnadzor", a anunţat Pavel Cikov, directorul Agora, pe Telegram.

Cikov a declarat că se aşteaptă la "mai multe zeci de proceduri şi la un apel colectiv la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO)".

"Telegram rămâne disponibilă pentru majoritatea rezidenţilor ruşi", şi-a exprimat la rândul său satisfacţia Pavel Durov, cofondatorul Telegram, pe contul său de Twitter.

Înainte de aceasta el a îndemnat la "rezistenţă digitală", anunţându-şi intenţia de a oferi monede digitale bitcoin şi "milioane de dolari" particularilor şi întreprinderilor care vor ocoli blocarea.

Fondată în 2013 de fraţii Pavel şi Nikolai Durov, care au înfiinţat înainte de aceasta reţeaua socială VKontakte, Telegram numără azi 200 de milioane de utilizatori în întreaga lume, dintre care 7% în Rusia.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Vor să facă și la CCR ce-au făcut la TVR? / Liviu Avram ridică preșul de pe un rahat vârât sub el de actuala Put…

2 Așa o fi?

3 Așa o fi? Sau a început procesul de demolare a soclului pe care stă „statuia” președintelui?

4 „Femeia fantastică”, actrița israeliană Gal Gadot, fost soldat, provoacă scandal

5 Fosta primăriță din Goteborg, al doilea cel mai mare oraș al Suediei, e acum șofer pe mașina de gunoi