După cât timp după ce ai băut te poți urca din nou la volan. Factorii care accelerează creșterea alcoolemiei în sânge

După cât timp după ce ai băut te poți urca din nou la volan. Factorii care accelerează creșterea alcoolemiei în sânge

Mulți români se confruntă cu dilema privind consumul de alcool și conducerea în timpul întâlnirilor sociale. Este crucial să așteptăm suficient timp pentru a evita încălcarea legii și pentru a proteja viețile noastre și ale altora.

Șoferii elimină diferit alcoolul din organism în funcție de mai mulți factori FOTO Shutterstock

Timpul necesar pentru a putea conduce în siguranță după consumul de alcool variază în funcție de tipul și cantitatea consumată. Un pahar de vin (250 mililitri) este eliminat în 3 ore și jumătate, iar un litru de vin în 7-9 ore.

O bere de 500 de mililitri băută într-o oră este eliminată în aproximativ 2 ore, iar aceeași cantitate de bere băută în jumătate de oră este eliminată în 6 ore.

Trebuie să aveți în vedere că 50 de mililtri de băutură spirtoasă (cum ar fi whiskey, bourbon, coniac) cu o concentrație de 40% alcool se metabolizează și elimină din organism în aproximativ două ore.

Pentru 100 de mililtri de băutură spirtoasă, procesul de metabolizare și eliminare din organism necesită în jur de 4 ore și jumătate, potrivit Click.ro .

Factori care influențează eliminarea alcoolului din sânge

Alcoolul poate fi detectat în diferite fluide corporale, oferind indicii despre prezența sa în organism:

-Alcool în sânge: Detectabil timp de 6-12 ore;

-Alcool în respirație: Detectabil până la 24 de ore;

-Alcool în urină: Detectabil între 12 și 48 de ore;

-Alcool în salivă: Detectabil timp de 48 de ore;

-Alcool în păr: Detectabil până la 90 de zile.

Alcoolul din sânge poate fi influențat de mai mulți factori:

Vârsta: Cu cât ești mai în vârstă, cu atât elimini alcoolul mai lent, din cauza procesului mai încet de metabolizare a acestuia de către ficat.

Greutatea: Persoanele mai grele vor avea o concentrație de alcool mai mică în sânge la aceeași cantitate de alcool consumată.

Genul: Femeile au o rezistență mai mică la alcool decât bărbații , deoarece au mai puține enzime pentru metabolizarea acestuia.

Mâncarea în stomac: Consumul de alcool pe stomacul gol duce la o alcoolemie maximă mai rapidă, iar mâncarea poate încetini absorbția alcoolului în sânge.

Medicamente: Anumite medicamente pot interacționa cu alcoolul, crescând riscul efectelor secundare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”