După ce a fost spionat, un mogul de presă din Ungaria este acuzat de fraudă

După ce a fost spionat, un mogul de presă din Ungaria este acuzat de fraudă

După ce aliații premierului maghiar Viktor Orban au încercat să îi cumpere publicațiile și după ce s-a aflat pe lista celor spionați cu ajutorul programului Pegasus, Zoltán Varga este anchetat de către autoritățile fiscale în ceea ce denunță a fi un act motivat politic.

Guvernul maghiar pune presiune pe publicațiile independente FOTO SHUTTERSTOCK

Zoltán Varga, proprietarul și CEO-ul Central Media Group și cel care deține 24.hu, unul dintre puținele site-uri de știri independente care au mai rămas în Ungaria, este anchetat drept suspect într-un caz penal după o plângere a unui parlamentar al partidului de guvernare.

Acesta a susținut că Varga a vândut sub prețul pieței o companie parțial înființată din fonduri europene și astfel ar fi adus pagube bugetului european.

Această acțiune reprezintă o escaladare majoră a campaniei de presiune care îl vizează pe Varga, aflat de mult timp în vizorul lui Orbán, prim-ministrul Ungariei, și al partidului său de guvernământ Fidesz. Varga susține că ancheta este absolut nefondată.

„Sunt total nevinovat", a declarat omul de afaceri într-un interviu pentru POLITICO, susținând că guvernul ungar a atins un „nou nivel” în ceea ce privește reducerea la tăcere a vocilor independente.

În Ungaria publicațiile independente sunt puține și mereu sub presiune după ce majoritatea presei a fost adusă sub controlul statului.

În ciuda acestui mediu dificil, Central Media Group a reușit să mențină operațional site-ul de știri politice 24.hu, revista pentru femei Nők Lapja și edițiile maghiare ale publicațiilor străine Marie Claire și National Geographic. Acestea sunt citite de peste 80% dintre adulții maghiari care utilizează internetul.

Presiuni tot mai mult asupra presei independente

În ciuda audienței mari, publicațiile Central Media nu au parte de publicitatea finanțată de stat, motivul fiind, spune Varga, refuzul său de a nu se supune presiunilor guvernamentale. Acesta a susținut că a primit apeluri și mesaje de la persoane afiliate guvernului care au vrut să influențeze conținutul publicat de 24.hu.

Ne-au transmis că anumite articole nu sunt bune, prin urmare trebuie scoase, iar noi am răspuns că avem cum să facem asta”, a spus Varga, subliniind că în aceeași situație se află și publicațiile de lifestyle, în special Nők Lapja – care are popularitate mare, în special în rândul femeilor din afara orașelor mari.

„Populația rurală este foarte importantă pentru guvern”, a afirmat mogulul de presă, menționând că au existat recent cereri ca politicienii Fidesz să fie puși pe coperta acestei reviste pentru femei.

Varga spune că până acum a respins aceste cereri și o va face în continuare pentru că editorii sunt cei care aleg conținutul publicațiilor.

Varga consideră că parlamentarul din Fidesz care a depus plângerea - precum că mogulului a vândut sub prețul pieței o companie parțial creată cu fonduri europene - se folosește de un instrument politic de presiune. Iar asta ținând cont că a fost atacat în articole publicate de zeci de portaluri afiliate guvernului din Ungaria.

Varga susține că acuzațiile la adresa sa sunt false și se bazează pe date obținute ilegal, și că ancheta deschisă împotriva lui de autoritățile fiscale reprezintă o nouă formă de intimidare în Ungaria.

"Marea diferență față de problemele din trecut", a spus el, "este că lucrurile de care mă suspectează acum sunt pasibile de o pedeapsă cu închisoarea de la doi la 12 ani".

Autoritatea fiscală, care l-a chestionat pe mogul luna trecută, a declarat că publică informații legate de acest caz, iar purtătorul de cuvânt al guvernului ungar nu răspuns unei solicitări de comentarii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

2 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

3 VIDEO Imagini greu de privit cu patronul chinez și angajații săi africani...

4 Misteriosul mesaj al lui Valeri Zalujnîi, la 3 luni după ce a fost dat afară de la conducerea armatei ucrainene

5 Rusia, oameni buni...