După scandal, Ministerul Apărării din Ucraina a început să cumpere produse pentru Forțele Armate ale Ucrainei conform unei noi proceduri

După scandal, Ministerul Apărării din Ucraina a început să cumpere produse pentru Forțele Armate ale Ucrainei conform unei noi proceduri

Presa ucraineană a publicat anterior rezultatele unei investigații jurnalistice, ai cărei autori au aflat că departamentul militar cumpără alimente pentru militarii de două sau trei ori mai scumpe decât pot fi achiziționate din magazinele de la Kiev.

Foto: Shutterstock

Ministerul Apărării al Ucrainei a început să încheie contracte pentru furnizarea de alimente pentru Forțele Armate (APU) în cadrul unei noi proceduri, a tranmis serviciul de presă al instituției.

Am început să încheiem contracte de furnizare de produse alimentare pentru Forțele Armate ale Ucrainei în cadrul unei noi proceduri. În baza rezultatelor licitațiilor derulate prin sistemul de achiziții publice Prozorro, pe 21 iunie au fost încheiate primele trei contracte cu companiile câștigătoare pentru furnizarea de produse alimentare pentru Forțele Armate ale Ucrainei în conformitate cu catalogul alimentar”, se arată în comunicat.

Ministerul a notat că au fost identificați 19 câștigători din 22. Pentru alți 16 câștigători se pregătesc contracte pentru semnare.

Scandaluri în Ministerul Apărării

În ianuarie, presa ucraineană a publicat rezultatele unei investigații jurnalistice, ai cărei autori au aflat că Ministerul Apărării achiziționează produse pentru militari la prețuri de două sau trei ori mai mari decât cele din magazinele cu amănuntul din Kiev. Ancheta a vizat acordul încheiat de Ministerul Apărării privind serviciile de catering în 2023 pentru unitățile militare staționate în regiunile Jitomir, Kiev, Poltava, Sumi, Cerkași și Cernihiv. Acordul s-a ridicat la peste 350 de milioane de dolari.

Ministrul Apărării Oleksiy Reznikov a negat acuzațiile de corupție la adresa Ministerului ucrainean al Apărării, dar în câteva zile de la publicarea anchetei, ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei Viaceslav Șapovalov și-a dat demisia, iar Bohdan Hmelnițki, șeful departamentului de achiziții de stat al ministerului, și Vladimir Terescenko, fostul șef adjunct al întreprinderii Promoboronexport, au fost concediați. După aceea, Reznikov a anunțat lansarea unui program pe scară largă de combatere a corupției în Minister.

În martie, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a semnat o lege privind achizițiile pentru apărare, care prevede publicarea obligatorie în sistemul de achiziții publice a prețurilor la care sunt achiziționate bunurile și serviciile pentru a răspunde nevoilor armatei. Pe 6 iunie, șeful Serviciului de Audit de Stat al Ucrainei, Alla Basalaeva, a anunțat că actul de verificare a faptelor de corupție din Ministerul Apărării a fost clasificat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?