După site-urile lui Navalnîi, Rusia blochează site-urile având legătură cu Mihail Hodorkovski

După site-urile lui Navalnîi, Rusia blochează site-urile având legătură cu Mihail Hodorkovski

Autorităţile ruse au blocat accesul la site-urile web a două media ruse şi unei organizaţii de apărare a drepturilor omului având legătură cu opozantul Mihail Hodorkovski, a anunţat fostul magnat al petrolului, care trăieşte în prezent în exil, în noaptea de miercuri spre joi, potrivit AFP.

"După ce toate organizaţiile (opozantului Aleksei) Navalnîi au fost declarate 'extremiste', autorităţile au blocat de asemenea MBKh Media, Open Media şi organizaţia de asistenţă juridică" Pravozaşcita Otkrîtki, a anunţat pe Twitter Mihail Hodorkovski, un oponent de multă vreme al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Joi dimineaţă, site-urile a două media nu puteau fi consultate în Rusia decât prin intermediul VPN, în timp ce site-ul organizaţiei de apărare a drepturilor omului părea să nu mai existe.

Agenţia rusă de reglementare în sectorul comunicaţiilor, Roskomnadzor, a indicat pentru Interfax că a procedat la blocarea acestora la cererea procurorului general.

"Autorităţile nu doresc proiecte media care au o privire critică faţă de ceea ce se întâmplă în ţară", a menţionat pe contul său de Twitter Open Media.

Site-ul a indicat că a primit o subvenţie pe cinci ani din partea lui Mihail Hodorkovski în 2017.

"Am decis, împreună cu investitorul nostru, să oprim munca, întrucât riscurile pentru personalul proiectului sunt prea mari", a precizat OpenMedia.

Mai multe media independente şi alte grupuri critice la adresa puterii au fost interzise recent în Rusia, în cadrul unei represiuni în creştere împotriva opoziţiei pe măsura apropierii alegerilor legislative din septembrie.

O lege votată recent de parlamentul rus este destinată să excludă de la scrutin cea mai mare parte a oponenţilor regimului, în special pe susţinătorii lui Aleksei Navalnîi, adversarul nr.1 al Kremlinului, care a demascat corupţia la nivelul elitei politice ruse.

Organizaţia Open Russia a lui Hodorkovski fusese calificată "indezirabilă" în 2017, după care s-a autodizolvat în 2019. Aceasta a deschis apoi o altă structură cu acelaşi nume care nu a fost niciodată înregistrată de Ministerul rus al Justiţiei. Noua organizaţie s-a autodizolvat la rândul său în mai 2021, de teama urmăririi penale împotriva membrilor săi.

Mihail Hodorkovski a fost arestat în 2003 pe când era directorul executiv al importantei companii petroliere Iukos şi a stat 10 ani în închisoare. Graţiat în 2013, datorită demersurilor ministrului german de externe Hans-Dietrich Genscher, el a fost nevoit să se exileze în Europa, unde a fondat numeroase organizaţii de opoziţie faţă de regimul autoritar al preşedintelui Vladimir Putin. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro