După un accident mortal în Marea Britanie, SUA elimină imunitatea penală pentru familiile diplomaţilor

După un accident mortal în Marea Britanie, SUA elimină imunitatea penală pentru familiile diplomaţilor

Marea Britanie a convenit cu SUA să înlăture o "anomalie" care a permis soţiei unui oficial american să revendice imunitatea diplomatică împotriva urmăririi penale, după ce ea a fost implicată într-un accident rutier în care tânărul britanic Harry Dunn, în vârsta de 19 ani, a fost ucis, informează miercuri Reuters.

Accidentul din luna august a anul trecut a provocat disensiuni între Londra şi Washington, după ce Marea Britanie a criticat Statele Unite pentru că a refuzat extrădarea Annei Sacoolas.

În prezent, falia juridică ce i-a permis Annei Sacoolas să revendice imunitatea a fost închisă.

Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, a declarat că, în conformitate cu noile înţelegeri, va fi permisă urmărirea penală a membrilor familiilor personalului american de la baza Croughton Annex din centrul Angliei în caz de necesitate.

"Este important că am convenit acum cu SUA asupra unor noi înţelegeri care pun capăt anomaliei ce a condus la refuzul justiţiei în cazul tragic al lui Harry Dunn", a declarat Raab într-un comunicat.

 


Foto: (c) Henry Nicholls / REUTERS


Familia lui Dunn a spus că Anna Sacoolas conducea pe partea greşită a drumului în momentul accidentului, în apropierea bazei forţelor aeriene din Northamptonshire, utilizată de armata americană.

"Renunţarea SUA la imunitatea jurisdicţiei penale este extinsă în mod expres la membrii familiilor personalului american", a indicat Dominic Raab în acelaşi text, adăugând că "se pune astfel capăt anomaliei în înţelegerile anterioare, ceea ce va permite urmărirea penală a membrilor familiilor personalului respectiv în cazul în care ar apărea din nou circumstanţe de acest gen".

În urma unei audieri judecătoreşti luna trecută a ieşit la iveală "acordul secret" care îi permisese Annei Sacoolas să se întoarcă în SUA după moartea tânărului britanic în luna august a anului trecut.

Adresându-se Asociaţiei Presei (PA), mama lui Harry, Charlotte Charles, a declarat că înţelegerea convenită de Marea Britanie cu SUA este un "enorm pas înainte", potrivit BBC. Cu toate acestea, mama tânărului a avertizat că va continua campania dusă pentru ca Anne Sacoolas să revină în Marea Britanie pentru a fi judecată. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Ea e madam Ciolacu. Poate cea mai de succes covrigăreasă din Buzău...

3 Dizarmonic. Fals. Crud. Inadaptat / Un psiholog calcă pe cutume și-l „diagnostichează” pe Iohannis

4 Jocuri de putere între taberele marionetelor din PSD

5 De citit...