După victoria sa în alegeri, Boris Johnson creşte salariul minim

După victoria sa în alegeri, Boris Johnson creşte salariul minim

Guvernul britanic condus de Boris Johnson a anunţat marţi o creştere importantă a salariului minim începând din aprilie, după victoria sa electorală largă obţinută datorită convingerii electoratului din zonele defavorizate favorabil ieşirii din Uniunea Europeană. Anunţul provoacă îngrijorarea angajatorilor, relatează AFP.

Salariul minim pentru angajaţii cu vârsta de peste 25 de ani va creşte cu 6,2% la 1 aprilie, putând depăşi 8,72 lire sterline pe oră, a indicat Trezoreria.

Aceasta este "cea mai mare creştere ca valoare" de la crearea în 2016 a salariului minim în forma sa actuală, de care beneficiază 2,8 milioane de britanici, a declarat Boris Johnson, citat într-un comunicat.

Creşterea anunţată reprezintă de patru ori rata inflaţiei anuale pentru noiembrie (1,5%). Ea intervine într-un moment când puterea de cumpărare se află sub presiune ca urmare a accelerării creşterii preţurilor după referendumul privind Brexitul din 2016, care a apăsat greu asupra monedei britanice. Tendinţa s-a moderat în ultimele luni.

Anunţul vine la mai puţin de trei săptămâni de la alegerile parlamentare din Marea Britanie, care au dus la cea mai puternică majoritate parlamentară pentru conservatori de la Margaret Thatcher în anii '80.

Partidul lui Johnson a câştigat locuri deţinute de decenii de laburişti în centrul şi nordul Angliei, în regiuni altădată muncitoreşti şi defavorizate, în mare parte pro-Brexit.

Nerăbdător să facă să fie uitată austeritatea aplicată de partidul său timp de 10 ani şi confruntat cu un Partid Laburist foarte de stânga, premierul conservator a promis în campanie cheltuieli majore în servicii de sănătate publică şi poliţie, investiţii în infrastructură şi gesturi pentru cei mai defavorizaţi.

Anunţul de marţi a fost criticat de Camerele de Comerţ britanice, co-directorul lor general Hannah Essex declarându-se îngrijorat de o măsură care apăsa greu pe finanţele întreprinderilor ''într-o perioadă de mare incertitudine economică''. El a cerut guvernului să compenseze costul.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”