E groasă rău cu ăsta de la PSD! O să iasă scandal mare

E groasă rău cu ăsta de la PSD! O să iasă scandal mare

Teza de doctorat a ministrului Apărării, vrânceanul Angel Tîlvăr (PSD), ridică noi suspiciuni legate de modul în care a fost realizată. Documentele Arhivelor Naționale – secția Vrancea, consultate de reporterul g4media.ro , arată că numele lui Angel Tîlvăr nu apare în registrul de cercetare a documentelor citate în teză. În schimb, apare numele actualului șef al Secției Istorie a Muzeului Vrancea, Ionuț Iliescu.

Ionuț Iliescu a declarat pentru g4media.ro că a făcut cercetarea în Arhivele Naționale Vrancea pentru teza de doctorat “Relații româno – israeliene în perioada comunistă” a lui Angel Tîlvăr și spune că “era sarcină de serviciu trasată de conducerea instituției”, în speță fostul director, Horia Dumitrescu.

  • Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, nu a răspuns până la ora publicării articolului la solicitările reporterilor G4Media, remise prin apeluri telefonice, mesaje și email. Dacă ministrul Tîlvăr va furniza o poziție, o vom publica.

Teza de doctorat conține mai multe trimiteri la fondul Poliției Focșani Dosar 15/1947, Dosar 39/1948, Fondul Prefecturii Județului Putna, Dosar 108/1947, Fond Comitetul Județean Putna al PCR dosar 32/1948, Fondul Comitetului Evreiesc Putna, dosar 10/1950 și fondul Comitetului Raional de Partid Focșani Dosar 19/1952.

În toate aceste dosare, numele de Angel Tîlvăr nu figurează la registrul de cercetători de la prima filă din dosar, ci apare, de fiecare dată, numele lui Ionuț Iliescu, angajatul Muzeului.

Trimiterile la aceste documente din Arhivele Naționale – Secția Vrancea apar și în cartea publicată de Angel Tîlvăr pe baza tezei sale de doctorat la Editura Hasefer, carte consultată de G4Media.

Ionuț Iliescu, angajatul Muzeului Vrancea:

Reporter: “Din actele consultate de mine la Arhivele Vrancea, domnul Tîlvăr nu figurează că ar fi fost acolo deloc, dar dumneavoastră figurați la fondurile care se regăsesc și în teza publicată, adică dumneavoastră ați făcut cercetarea. Cum ați procedat și de ce ați făcut lucrul ăsta?”

Ionuț Iliescu: “A fost o sarcină de serviciu, trasată de conducerea instituției. Nu mi s-a spus că e pentru o persoană anume, trebuia să fac o muncă de documentare, am făcut-o, am predat-o. Așa au stat lucrurile, munca mea a fost brută, nu am prelucrat, am luat ce era în dosarele cercetate, dosare referitoare la comunitatea evreilor. Pentru mine a fost interesant pentru că, cu această ocazie, am aflat că numele meu este de origine evreiască”, spune Ionuț Iliescu.

Totodată, acesta a precizat că nu a fost niciodată audiat de procurori în dosarul penal deschis în urma unei plângeri a fostului contabil al Muzeului, Ionel Marin.

Foto: Numele lui Ionuț Iliescu apare pe documentele citate de Angel Tîlvăr (Foto: G4Media) " data-medium-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/11/Ionut-Iliescu-Arhiva-Vrancea-300x240.jpg" data-large-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/11/Ionut-Iliescu-Arhiva-Vrancea.jpg" data-ll-status="loaded" /> Foto: Numele lui Ionuț Iliescu apare pe documentele citate de Angel Tîlvăr (Foto: G4Media) Foto: Numele lui Ionuț Iliescu apare pe documentele citate de Angel Tîlvăr (Foto: G4Media) " data-medium-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/11/Ionut-Iliescu-Arhiva-Vrancea-2-300x300.jpg" data-large-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/11/Ionut-Iliescu-Arhiva-Vrancea-2.jpg" data-ll-status="loaded" /> Foto: Numele lui Ionuț Iliescu apare pe documentele citate de Angel Tîlvăr (Foto: G4Media) Documentele din Arhiva Vrancea citate în teza lui Angel Tîlvăr " data-medium-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/11/Doctorat-Angel-Tilvar-trimiteri-la-documente-de-Arhivele-Nationale-Vrancea-192x300.jpg" data-large-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/11/Doctorat-Angel-Tilvar-trimiteri-la-documente-de-Arhivele-Nationale-Vrancea-655x1024.jpg" data-ll-status="loaded" /> Documentele din Arhiva Vrancea citate în teza lui Angel Tîlvăr Foto: G4Media " data-medium-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/11/Lucrarea-de-doctorat-a-lui-Angel-Tilvar-213x300.jpg" data-large-file="https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2022/11/Lucrarea-de-doctorat-a-lui-Angel-Tilvar.jpg" data-ll-status="loaded" /> Foto: G4Media

Când reporterii G4Media au încercat să cumpere cartea ministrului din librării sau de la edituri online, au găsit un singur exemplar, ultimul de la Editura Eminescu, restul fiind epuizate sau cu mențiunea „stoc indisponibil”.

Context. DNA și Parchetul Vrancea au clasat două dosare în care se cerceta, printre altele, punerea la dispoziție a instituției în scopuri personale, potrivit răspunsurilor oficiale pentru G4Media. Dosarele au fost constituite după o plângere depusă de un fost angajat al Muzeului Vrancei, Ionel Marin, care a susținut că timp de aproximativ trei ani Tîlvăr, la data respectivă deputat de Vrancea, ar fi beneficiat de sprijinul logistic și uman al Muzeului Vrancei pentru a-și redacta teza de doctorat.

Reamintim că și Aurora Apostu, angajată a Muzeului Vrancea, a declarat într-o altă plângere depusă la Parchetul Vrancea, consultată de G4Media, că cercetarea adusă de Ionuț Iliescu a fost tehnoredactată de ea, de pe calculatoarele Muzeului Vrancea și în timpul orelor de program, tot ca o sarcină de serviciu trasată de conducere.

Funcționara de la muzeu a precizat anchetatorilor că în anul 2008 a urmat un curs pentru perfecționare pe calculator, motiv pentru care ”am fost solicitată de către directorul muzeului Dumitrescu Corneliu Horia pentru tehnoredactarea unei lucrări de doctorat a senatorului Angel Tîlvăr. Astfel, după lucrarea inițială pusă la dispoziție de către Angel Tîlvăr, împreună cu domnul director Horia Dumitrescu am corectat, modificat și finalizat pe parcursul a trei ani de zile lucrarea respectivă (n. r. – în urmă cu circa zece ani, în perioada 2010 – 2012). Nu-mi amintesc titlul lucrării însă redactarea a avut loc pe calculatorul instituției aflat în biroul domnului director. Rezumatul tezei de doctorat a fost întocmit în aceleași condiții ca și lucrarea, respectiv de către mine împreună cu directorul Horia Dumitrescu, tot pe calculatorul instituției. În urma redactării lucrării nu am obținut niciun beneficiu, fiind o sarcină serviciu dispusă de către directorul Horia Dumitrescu”.

Tîlvăr a declarat în urmă cu doi ani, legat de aceste acuzații, că ”sprijinul pe care l-am cerut lui Horia Dumitrescu a constat în corectarea lucrării cu observații, dintre care unele le-am considerat utile, iar altele nu. În vederea redactării lucrării de doctorat am solicitat unui prieten să mă ajute în acest sens, pe baza ciornelor olografe (n.red. ciorne olografe, cel puțin cele de la Arhivele Vrancea, care ar fi trebuit scoase de Angel Tîlvăr, și nu de Ionuț Iliescu, potrivit declarațiilor muzeografului, coroborate cu investigațiile G4 Media în Arhivele Vrancea). Nu știu în ce măsură a fost utilizată tehnica Muzeului Vrancei la conceperea lucrării” (Sursa: Ediție de Vrancea ).

Teza de doctorat, intitulată “România – Israel, relații în perioada comunistă” a fost susținută de Angel Tîlvăr sub coordonarea profesorului Ion Agrigoroaiei, pe 6 mai 2012 în SALA II 7 a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în şedinţă publică, potrivit site-ului oficial al universității .

Comisia de doctorat a avut următoarea componenţă:

Preşedinte: Prof.univ.dr. PETRONEL ZAHARIUC, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi;
Conducător ştiinţific: Prof.univ.dr. ION AGRIGOROAIEI, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi;
Referenţi:

  • Prof.univ.dr. MIHAI RETEGAN, Universitatea din Bucureşti;
  • Prof.univ.dr. ŞTEFAN PURICI, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava;
  • C.P.I dr. CĂTĂLIN TURLIUC, Institutul de Istorie „A.D.Xenopol” din Iasi;


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria