„Exerciţiile viitoare de pregătire operaţională şi de luptă au loc din cauza agravării situaţiei politico-militare în lume, creşterii continue a tensiunii în Europa, mai ales la frontiera de vest şi de sud a Belarusului”, se arată într-un comunicat al Ministerului belarus al Apărării, citat de AFP.

Este vorba despre manevre ruso-belaruse „improvizate”, a căror amploare, neprecizată, nu necesită notificarea vecinilor cu privire la detaliile lor, susţine Minskul. Polonia, Lituania Letonia şi Ucraina sunt cele patru părţi care trebuie informate în legătură cu aceste exerciţii, care se desfăşoară în două etape.

O primă etapă este prevăzută până la 9 februarie şi implică desfăşurarea de trupe ruse şi belaruse către zone declarate drept „ameninţate”, securizarea infrastructurilor de stat şi militare şi protecţia spaţiului aerian.

În cea de a doua etapă, 10-20 februarie, urmează să aibă loc, în mai multe baze militare din Belarus, manevre propriu-zise.

Dictatorul Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat aceste exerciţii luni, însă fără să precizeze un calendar.

El a justificat aceste exerciţii în faţa simpatizanţilor său prin consolidarea dispozitivului NATO în Polonia şi ţările baltice, dar şi prin situaţia din Ucraina.