E scandal uriaș în Polonia după ce o rachetă rusească, care putea transporta focoase nucleare, a căzut la 15 km de o bază NATO

E scandal uriaș în Polonia după ce o rachetă rusească, care putea transporta focoase nucleare, a căzut la 15 km de o bază NATO

Cel mai mare scandal din Polonia: o rachetă rusească, care putea transporta focoase nucleare, a căzut la 15 km de o bază NATO de antrenament, la Bydgoszcz. Armata n-a raportat incidentul, care a avut loc în decembrie, iar racheta a fost găsită de un civil, în pădur, scrie defapt.ro .

Acum, ministrul Apărării și generalii care conduc armata pasează vina de la unul la altul. Opoziția cere demisia ministrului Apărării.

Rachetă rusească a căzut la 15 km de o bază NATO

În aprilie, autoritățile poloneze au declarat că rămășițele unui obiect militar au fost găsite în nordul Poloniei, în apropiere de orașul Bydgoszcz, la peste 500 de kilometri de granița cu Ucraina.

Locul unde a căzut racheta Imagine: Twitter

Descoperirea a determinat o anchetă oficială care încă nu a dat rezultate, dar mulți au speculat că ar fi vorba de o rachetă de croazieră rusă care s-a rătăcit.

Miercuri, două agenții de presă poloneze au raportat că era vorba de o rachetă rusă KH-55, un tip utilizat în mod obișnuit în atacurile asupra Ucrainei.

Joi, ministrul Apărării, Mariusz Blaszczak, a dezvăluit că armata era conștientă de o posibilă rachetă care s-a îndreptat spre Polonia în decembrie, dar nu a informat guvernul.

„S-a stabilit că, pe 16 decembrie, centrul de operațiuni aeriene subordonat comandantului operațional a primit informații de la partea ucraineană despre un obiect care se apropie de spațiul polonez, care ar putea fi o rachetă”, a declarat Blaszczak.

Racheta, căutată puțin și apoi uitată

„Doar o patrulă de poliţie a fost trimisă la faţa locului, iar o căutare cu elicopterul a fost efectuată abia pe 19 decembrie. Soldaţii din forţele de apărare teritorială aflaţi în serviciu nu au fost incluşi în căutare. După 19 decembrie, căutarea a fost complet abandonată”, a arătat ministrul apărării.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a spus că a aflat pentru prima dată despre existenţa obiectului militar găsit într-o pădure poloneză în luna aprilie.

Racheta a fost găsită din întâmplare, de un civil, care a anunțat poliția.

Racheta KH-55

KH-55 are o rază de acțiune de aproximativ 1.800 de mile și poate zbura cu peste 600 de km/h la altitudini joase, ceea ce o face dificil de detectat și urmărit.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...