Ecaterina Andronescu, despre cazul Politi: Nu am văzut echivalarea pe care ministerul a dat-o în anii trecuţi

Ecaterina Andronescu, despre cazul Politi: Nu am văzut echivalarea pe care ministerul a dat-o în anii trecuţi

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a declarat joi, la Cluj, că nu a văzut încă echivalarea pe care ministerul i-ar fi dat-o, în anii trecuţi, lui Matteo Politi, italianul care pretindea că este medic de chirurgie plastică, însă a subliniat că recunoaşterea diplomei nu înseamnă şi intrarea în profesie.

Întrebată, în cadrul unei conferinţe de presă, ce poate spune despre afirmaţiile avocatului lui Politi, care a susţinut că diplomele italianului au fost recunoscute de Ministerul Educaţiei, Ecaterina Andronescu a răspuns că trebuie să analizeze acest caz.

"Nu aş putea să vă dau un răspuns care să fie complet în acest moment, pentru că nu am văzut echivalarea pe care ministerul a dat-o în anii trecuţi. (...) Trebuie să analizez echivalarea, să văd în ce măsură echivalarea corespunde studiilor pe care acest cetăţean le-a avut şi puteau, potrivit rigorilor echivalării, puteau fi recunoscute în România. Dar recunoaşterea diplomei nu înseamnă şi intrarea în profesie. Eu cred că privim diferenţiat lucrurile. Dacă ministerul a greşit, cine a greşit, trebuie, fără îndoială să recunoască şi să primească sancţiunea corespunzătoare, dar dacă ministerul a făcut doar recunoaşterea diplomei, aici pot să vă spun cu certitudine - ministerul nu poate să dea intrarea în profesie pentru medicină, pentru doctori în special, poate să recunoască doar diploma", a spus Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educaţiei a adăugat că nu are niciun motiv să nu răspundă la întrebările referitoare la acest caz, dar că doreşte ca întâi să vadă documentul de echivalare, pentru a nu vorbi în necunoştinţă de cauză.

Matteo Politi, cetăţean italian în vârstă de 38 de ani, a lucrat ca medic de chirurgie plastică pentru cinci unităţi medicale din România fără să aibă acest drept. Lui i se atribuise un cod de parafă de către Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.

După dezvăluirile din presă, DSPMB a anunţat că a demarat o anchetă internă şi a sesizat Comisia de disciplină pentru analizarea modului în care un funcţionar public din cadrul Biroului de Informatică şi Biostatistică Medicală i-a atribuit italianului, în 23 martie 2018, codul de parafă. Până la finalizarea cercetării, funcţionarul a fost mutat disciplinar în cadrul altui compartiment al DSPMB.

Matteo Politi a fost audiat miercuri seară la Secţia 4 Poliţie şi a fost reţinut pentru 24 de ore . El a fost dus la arestul Poliţiei Capitalei, iar în cursul zilei de joi va fi prezentat unui procuror. AGERPRES/(A - autor: Elena Stanciu, editor: George Onea, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina