Echipa de salvatori israelieni și-a abandonat misiunea în Turcia. Cum și-a motivat decizia

Echipa de salvatori israelieni și-a abandonat misiunea în Turcia. Cum și-a motivat decizia

Echipa de salvatori israelieni United Hatzalah, desfăşurată în Turcia pentru a sprijini operaţiunile de căutare şi salvare, a anunţat că a fost nevoită să-şi abandoneze misiunea şi să revină de urgenţă în Israel din cauza unor ameninţări pentru securitatea sa.

Echipa israeliană de salvare a oprit acțiunile din Turcia Foto: Profimedia

„Avem informaţii despre o ameninţare concretă şi imediată împotriva delegaţiei israeliene şi trebuie să dăm prioritate securităţii personalului nostru", a transmis duminică într-un comunicat vicepreşedintele pentru operaţiuni al United Hatzalah, Dov Maisel, potrivit Agerpes.

Este vorba despre două ameninţări diferite, a explicat purtătorul de cuvânt al acestei organizaţii, Raphael Poch. „Prima vine din exterior, de la elemente care nu sunt turce", a menţionat el, fără a detalia. Autorităţile israeliene au acuzat în trecut Iranul şi aliaţii acestuia că şi-au intensificat tentativele de a ataca israelieni în străinătate în ultimii doi ani, inclusiv în Turcia.

A doua ameninţare, a spus acelaşi purtător de cuvânt israelian, „survine după ce guvernul (turc) a informat populaţia locală că morţii (în urma cutremurelor) vor fi îngropaţi într-o groapă comună", decizie de care localnicii sunt foarte nemulţumiţi „şi au început să atace echipele de salvare".

Echipa de salvare israelian a salvat 15 oameni

Echipa United Hatzalah, formată din 25 de salvatori care în timpul misiunii în Turcia au scos de sub dărâmături 15 persoane, a revenit în Israel cu un zbor privat.

Israelul, care şi-a normalizat anul trecut relaţiile cu Turcia după mai mulţi ani de tensiuni, a trimis în această ţară după cutremure 150 de salvatori şi 230 de membri de personal medical. O echipă de salvare a armatei israeliene, denumită „Ramuri de Măslin", a salvat circa 20 de persoane şi a început să trateze victime ale cutremurelor într-un spital local din oraşul Kahramanmaras, printre pacienţii acestei echipe numărându-se şi 10 refugiaţi sirieni.

Conform celui mai recent bilanţ provizoriu, cutremurele înregistrate începând de luni dimineaţă în Turcia şi Siria s-au soldat cu 28.192 de morţi, majoritatea în Turcia, şi cu peste 85.000 de răniţi în ambele ţări.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...