Echipa Teatrului Nottara se întoarce în sediul de pe Magheru pe 10 octombrie; clădirea a primit clasa a II-a de risc seismic

Echipa Teatrului Nottara se întoarce în sediul de pe Magheru pe 10 octombrie; clădirea a primit clasa a II-a de risc seismic

Echipa Nottara se întoarce în sediul teatrului de pe bulevardul Magheru, pe 10 octombrie, în prima zi a evenimentului FestIn pe Bulevard; după o reevaluare, clădirea a fost încadrată la clasa a II-a de risc seismic.

Anunțul a fost făcut de directoarea Teatrului Nottara, Marinela Țepuș, marți, într-o conferință de presă. Ea a amintit că pe 23 noiembrie anul trecut Teatrul Nottara și-a suspendat activitatea, deoarece sediul, construit în 1946, a fost clasat în clasa I de risc seismic și a fost închis.

În urma unei reevaluări, ce a inclus luarea de probe din clădire și analizarea fiecărui apartament în parte din blocul de pe bulevardul Magheru, clădirii în care este Teatrul Nottara i s-a acordat clasa de risc seismic II.

"Noi ne putem întoarce în teatrul nostru, (...) sălile Teatrului Nottara nu mai sunt precare", a declarat Țepuș.

"De mâine puteți să ne invitați la dumneavoastră la teatru", a declarat arhitectul Paul Ioan, care a coordonat această reevaluare a clădirii. "În decembrie era clasificată în clasa I. Acum este în clasa a II-a. Mă întrebați de ce a fost clasificată în clasa I. Nu vă pot spune", a spus arhitectul.

Întrebat dacă rezultatele acestei reevaluări pun sub semnul întrebării clasările anterioare de pe bulevardul Magheru, Ioan a răspuns că "fiecare 'pacient' trebuie analizat individual". "A fost și legislația volatilă", a adăugat acesta.

Rezultatele acestei evaluări au fost depuse la primărie și astfel va fi propusă declasificarea clădirii din Magheru 20 din lista de clădiri cu risc seismic clasa I.

Marinela Țepuș a spus că reevaluarea a costat "în jur de 30.000 de euro".

După închiderea sediului, echipa Nottara a continuat să susțină reprezentații, fiind găzduită de diferite instituții de cultură din Capitală, printre care Palatul Cotroceni, Cercul Militar Național, Teatrul de Comedie și Teatrul Bulandra.

Directorul Nottara a spus că aceste schimbări au însemnat scăderi drastice în ceea ce privește veniturile teatrului.

Dacă în perioada ianuarie — mai 2015 teatrul a avut venituri de 450.300 de lei și 193 de reprezentații, în 2016, în aceeași perioadă, Nottara a avut venituri de 149.500 de lei și 82 de reprezentații. "Ne-a întors înapoi zece ani", a spus Țepuș. "Ce ni s-a întâmplat nouă este unul din cele mai importante semne că în România se poate trăi normal", a afirmat ea, menționând că Nottara a purtat "stigmatul" bulinei roșii de risc seismic I "vreme de 20 de ani".

După reevaluare va urma o perioadă în care, la Nottara, vor fi făcute lucrări de consolidare.

Lucrările la Teatrul Nottara includ, potrivit arhitectului Paul Ioan, consolidarea stâlpilor din zona foaierelor, ample procese de refacere a sălilor de spectacol.

După realizarea măsurilor de intervenție și consolidare, clădirea Teatrului Nottara va fi încadrată în clasa de risc seismic III, corespunzătoare construcțiilor "la care sunt așteptate degradări care nu afectează semnificativ siguranța structurală, dar la care degradările elementelor nestructurale pot fi importante".

AGERPRES/(A, AS — autor: Oana Ghiță, editor: Andreea Rotaru, editor online: Simona Aruștei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bășiți aici! / „Declarația de la București” / Căcații stângii, acum ajunși bășini, vor să-l alunge pe Iohannis

2 Fiul patronului Cris-Tim, arestat pentru trafic de droguri

3 Ăștia o iau razna / Numire suspectă în Guvern pe filiera interlopului lui Cîțu / Cum, mă, să pui în locul unui pro…

4 „Am depresie și anxietate severă. Am fost violată de patru ori!”

5 „A vrut să mă interneze la nebuni! La copii nu renunț niciodată!”