Echipajul ISS a mai petrecut o noapte în segmentul rus din cauza unei pierderi de aer

Echipajul ISS a mai petrecut o noapte în segmentul rus din cauza unei pierderi de aer

Cei trei astronauţi aflaţi în prezent la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) au redeschis trapa de acces dintre segmentele american şi rus ale staţiei în această dimineaţă, conform unui purtător de cuvânt al NASA, după ce şi-au petrecut noaptea în segmentul rus, perioadă în care echipele de control a misiunii de la sol au continuat să caute sursa unei mici scurgeri de aer detectată în laboratorul orbital, transmite marţi Space.com.

Comandantul Expediţiei 63, astronautul NASA Chris Cassidy, alături de colegii săi ruşi Anatoly Ivanishin şi Ivan Vagner au fost nevoiţi să se refugieze în modulul de serviciu Zvezda încă de vineri, 21 august, pentru ca echipele de la sol să poată căuta sursa scurgerii de aer, despre care oficialii NASA au subliniat că nu prezintă o ameninţare pentru echipaj.

Conform planului iniţial, cei trei ar fi trebuit să dispună din nou de controlul asupra întregului laborator spaţial de luni, însă echipele de la sol mai aveau nevoie de timp suplimentar pentru a-şi desfăşura activitatea şi astfel, Cassidy, Ivanishin şi Vagner au mai dormit o noapte la bordul modulului Zvezda, conform unui anunţ al NASA.

Este normal ca aerul să se scurgă încet, în timp, din staţia spaţială care este în mod periodic represurizată folosind rezervoare de azot aduse de pe Pământ. În septembrie 2019, agenţiile spaţiale partnere la proiectul ISS au observat un volum puţin mai ridicat decât de obicei al scurgerii de aer faţă de valoarea considerată normală.

Conform NASA, şederea astronauţilor la bordul modulului Zveda a fost confortabilă. Acest modul le-a oferit astronauţilor şi accesul la minilaboratorul Poisk, la capsula cargou Progress 76 precum şi la capsula Soyuz cu care au sosit la bordul ISS în aprilie.

Cei trei membri ai echipajului s-au concentrat în cursul zilei de luni în special asupra fotografierii Pământului, conform comunicatului NASA în care se precizează că segmentul rus al ISS dispune de numeroase hublouri de după care poate fi admirată Terra. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...