Echipajul ucrainean care a distrus echipamente militare rusești în valoare de 80 de milioane de dolari

Echipajul ucrainean care a distrus echipamente militare rusești în valoare de 80 de milioane de dolari

Un grup de foști oameni de afaceri și cineaști ucraineni a fost cooptat într-un echipaj de drone, devenit unul de elită, care dă lovituri grele armatei ruse pe câmpul de luptă din Ucraina, a relatat AP.

Fondatorul și liderul echipei, formată din 12 membri și numită „Grupul Asgard”, este un fost om de afaceri bogat, având indicativul de luptă „Farmacistul”.

Pe fondul contraofensivei lente a Ucrainei împotriva forțelor președintelui rus Vladimir Putin, „Farmacistul” și-a instruit trupele să ia la țintă vastul armament al Moscovei cu ajutorul unor drone mici și accesibile pe care le-a modificat în acest scop, iar metoda se dovedește a fi eficientă.

Fostul antreprenor a estimat că piloții să - foști ingineri, manageri de corporații și cineaști și asamblată cu 700.000 de dolari - a reușit deja să distrugă echipamente militare rusești în valoare de 80 de milioane de dolari.

Dronele încărcate cu explozibili sunt mult mai ieftin de fabricat decât munițiile convenționale, a explicat el.

Fabricarea acestora costă aproximativ 400 de dolari, în timp ce un proiectil convențional poate avea un preț de aproape 10 ori mai mare. Chiar dacă uneori sunt necesare mai multe drone pentru a doborî un singur tanc, investiția merită.

Totodată, acestea au trebuit modificate pentru a fi adaptate la câmpul de luptă și a putea fi trimise mai adânc în spatele liniilor inamice fără a fi detectate sau bruiate. Un progres a fost realizat prin utilizarea inteligentă a mai multor drone la unison.

Dependența tot mai mare de dronele kamikaze cu rază scurtă de acțiune în luptă i-a determinat pe ruși să desfășoare mai multe dispozitive de bruiaj portabile, spun oficialii ucraineni. Astfel că unitățile ucrainene de drone au fost nevoite să vină cu contramăsuri creative.

De pildă, după trei luni de încercări, soldații ucraineni care luptă în satul estic Andriivka, la sud de Bahmut, și-au dat seama cum să eludeze dispozitivele rusești de bruiaj care le-au tot deraiat dronele.

Soluția găsită le-a permis să recupereze satul de la ruși la începutul lunii septembrie. Un purtător de cuvânt al batalionului implicat în luptă a declarat că dronele kamikaze au fost un rol esențial, deoarece i-au forțat pe ruși să-și mute armamentul greu cu aproximativ 15 kilometri mai în spate pentru a ieși din raza acestora.

Încă din primele zile ale războiului, Rusia a folosit drone cu rază lungă de acțiune, de uz militar, pentru a provoca pagube devastatoare și teroare în capitala Ucrainei, Kiev, și în alte orașe. Pe parcurs, armata ucraineană a răspuns prin lansarea propriilor drone a dânc în spatele liniilor inamice, prin lovituri asupra navelor de război în Marea Neagră și a unui aeroport din vestul Rusiei, precum și atacuri în inima Moscovei, potrivit oficialilor și presei ruse.

Importanța tot mai mare a dronelor kamikaze

Indiferent de modalitățile în care sunt folosite, vehiculele fără pilot au avantajul că sunt mai precise decât artileria tradițională și pot avea un impact imediat și devastator cum ar fi cartografierea în timp real a câmpului de luptă, distrugerea tancurilor și a navelor și oprirea avansului rusesc

Ministrul ucrainean pentru transformare digitală, Mihailo Fedorov, afirmă că guvernul s-a angajat să formeze o „armată de drone” de ultimă generație și că valoarea acesteia pentru efortul de război va deveni evidentă până la finele acestui an. Peste 10.000 de noi piloți de drone au fost instruiți în acest an.

„O nouă etapă a războiului va începe în curând”, promite Fedorov.

Guvernul ucrainean dorește să își consolideze capacitățile de luptă cu drone și plănuiește să cheltuiască în acest scop un miliard de dolari, potrivit AP.

„Facem totul pentru ca întreprinderile să investească în producția de diverse drone", a spus el.

Într-un mesaj pe platforma X, luni, Fedorov a anunțat „armata de drone” a Ucrainei a lovit un număr record de 205 piese de echipament militar rusesc doar în ultima săptămână.

„Soldații noștri continuă să avanseze & rușii continuă să își piardă echipamentele", a scris Fedorov.

Potrivit datelor dezvăluite de Fedorov, flota de drone a Ucrainei a distrus 64 de tunuri rusești, 27 de tancuri, 55 de camioane și 38 de vehicule blindate de luptă numai săptămâna trecută.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat