Economia rusă riscă să fie grav afectată de creșterea masivă a cheltuielilor militare

Economia rusă riscă să fie grav afectată de creșterea masivă a cheltuielilor militare

Economia rusă riscă să fie afectată în mod semnificativ de creşterea masivă a cheltuielilor militare, estimează serviciile secrete britanice.

FOTO Arhivă

„Creşterea constantă a cheltuielilor militare va genera probabil presiuni inflaţioniste în Rusia”, apreciază Ministerul britanic al Apărării în buletinul de luni.

Această situație va forţa probabil Guvernul rus să să ia decizii dificile în ceea ce priveşte finanţarea războiului, ceea va mări presiunea asupra mediului de afaceri. O reducere a acestora este puţin probabilă în viitor, întrucât industria de apărare a devenit un „motor tot mai important” al economiei ruse, potrivit surselor secrete ale Ministerului britanic al Apărării.

Planul de buget al Rusiei pe 2024 prevede o creştere de 68% a cheltuielilor militare, urmând să reprezinte 6% din Produsul Intern Brut (PIB).

„În schimb, cheltuielile pentru educaţie şi sănătate vor fi îngheţate la nivelul anului 2023, ceea ce, din cauza inflaţiei, reprezintă o reducere reală”, precizează Londra, potrivit Agerpres .

În plus, costurile asociate cu îngrijirea soldaţilor răniţi şi acordarea de ajutoare financiare familiilor celor care şi-au pierdut viaţa sunt în creştere, din cauza numărului substanţial de victime în conflictul din Ucraina.

Între 150.000 şi 190.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi irecuperabil de la începutul războiului în Ucraina, în timp ce numărul victimelor totale, incluzând militarii răniți și recuperați, se ridică la 290.000.

Ucraina a anunțat luni un bilanț de aproape 295.000 de soldați ruși căzuți pe front sau răniți și aflați în imposibilitatea de a se mai întoarce vreodată pe front. Circa 300 de soldați ruși ar fi fost uciși doar în ultimele 24 de ore.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat