Ecuador: "Hackerul" Julian Assange poate rămâne la ambasada la Londra (președinte)

Ecuador: "Hackerul" Julian Assange poate rămâne la ambasada la Londra (președinte)

Ecuadorul va continua să îi ofere azil politic lui Julian Assange în ambasada sa la Londra, a afirmat luni noul președinte ecuadorian, Lenin Moreno, care consideră că fondatorul WikiLeaks este un "hacker", relatează AFP.

"Assange este un hacker. Este ceva ce noi respingem și eu personal resping. Dar respect situația în care se află", a declarat presei succesorul lui Rafael Correa care i-a acordat azil australianului.

În urmă cu o săptămână, Suedia a decis să claseze fără urmări plângerea pentru viol depusă împotriva lui Julian Assange, refugiat din iunie 2012 în sediul ambasadei Ecuadorului la Londra pentru a scăpa de un mandat european de arestare.

Poliția britanică a atras atenția că îl va aresta pe Assange dacă părăsește ambasada, pentru că, atunci când s-a refugiat în 2012, a încălcat condițiile eliberării pe cauțiune în Marea Britanie, infracțiune pedepsită cu un an de închisoare.

"Se pare că guvernul britanic nu îi va acorda un permis de liberă trecere lui Assange care poate continua să locuiască în ambasada" Ecuadorului, a subliniat președintele socialist.
La scurt timp după învestire, Lenin Moreno a afirmat că țara sa "va face în așa fel" încât Marea Britanie "să permită transferul lui Julian Assange în Ecuador sau spre țara în care dorește să locuiască".

Adversarul să de dreapta învins la alegeri, bancherul Guillermo Lasso, a avertizat că, în cazul în care va fi ales, va face totul pentru ca australianul să părăsească ambasada "într-un termen de 30 de zile" de la preluarea mandatului.

Fondatorul WikiLeaks, care a respins constant acuzația de viol pentru care era pus sub acuzare în Suedia, se teme că va fi extrădat în Statele Unite unde riscă o grea condamnare pentru publicarea unor documente militare și diplomatice confidențiale.

Washingtonul nu a confirmat, nici nu a infirmat dacă a angajat urmărirea penală împotriva lui Julian Assange.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Alexandra Stan, din nou fără haine pe internet

2 Dezvăluire fără precedent despre Armata Rusiei! / Echipamente ultramoderne, de miliarde de euro, au fost distruse sau aruncate deoarece soldații ruși nu…

3 VIDEO A început lupta pentru putere la Moscova? / FSB l-a arestat pe un angajat al șefului mercenarilor Wagner, cunoscut pentru criticile față de Serghe…

4 ULTIMA ORĂ Priviți, 500 de soldați ruși protestează la granița cu Ucraina împotriva „condițiilor inumane”!

5 Avertismentul profesorului Ciurea despre mici și cârnați