Ecuador: Mandat de arestare împotriva fostului preşedinte Rafael Correa

Justiţia ecuadoriană a anunţat marţi lansarea unui mandat de arestare împotriva fostului şef al statului Rafael Correa (2007-2017), care trăieşte în Belgia, acuzându-l că ar fi comandat o tentativă de răpire a unui opozant politic în 2012, informează AFP.

Judecătoarea Daniella Camacho "a decis plasarea acestuia în detenţie şi a alertat Interpol", a adăugat Curtea Naţională de Justiţie (CNJ) pe Twitter, în cadrul anchetei asupra tentativei de răpire împotriva fostului deputat Fernando Balda de către poliţişti ecuadorieni în Columbia.

Judecătoarea a acceptat astfel demersul procurorului general Paul Perez cu privire presupusa participare a ex-preşedintelui socialist la "delicte de asociere cu răufăcători şi răpire", a indicat parchetul.

Procurorul general ceruse încarcerarea lui Correa "pentru nerespectarea unei măsuri preventive de prezentare periodică" în faţa Curţii la Quito.

Parchetul voia de fapt ca fostul şef al statului să se prezinte "la fiecare 15 zile" la tribunal, începând din 2 iulie. Întrucât locuieşte în Belgia, Rafael Correa decisese luni să se prezinte - în loc de tribunal - în faţa consulatului ecuadorian, ceea ce justiţia a respins.

Rafael Correa s-a stabilit în Belgia în mai 2017, după ce a părăsit puterea.

Fernando Balda, ex-parlamentar al Partidului Societatea Patriotică, opus lui Rafael Correa, afirmă că în 2012, la Bogota, cinci persoane - acţionând din ordin prezidenţial - îl constrânseseră să urce într-o maşină. Dar poliţia columbiană a interceptat vehiculul şi a făcut ca răpirea să eşueze.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Curtea de Apel și-a declinat competența și a trimis dosarul 10 august spre judecare Tribunalului Bucu…

2 Un imbecil

3 ULTIMA ORĂ Curtea de Apel a decis redeschiderea dosarului 10 august!

4 FOTO Larisa Iordache și iluzia optică

5 Greșește undeva omul ăsta?