Edi Iordănescu: „Acum câteva zile toată lumea zicea că nu avem nicio şansă, acum spun că ne calificăm”

Edi Iordănescu: „Acum câteva zile toată lumea zicea că nu avem nicio şansă, acum spun că ne calificăm”

Selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, Edward Iordănescu, a declarat, după partida cu selecţionata Kosovo, câştigată cu 2-0, în preliminariile EURO 2024, că formaţia sa a trăit multe în această campanie de calificare şi continuă să aibă parte de experienţe noi.

Edi Iordănescu. Foto: sportpictures.eu

"Am trăit multe de când a început campania asta, continuăm să trăim experienţe noi. Vreau să salut efortul echipei, victoria, cele trei puncte, deşi nu au fost toate momentele aşa cum mi-aş fi dorit. Am luptat, am trecut şi peste situaţii dificile, dar, una peste alta, echipa a dat totul şi obiectivul nostru era exclusiv pentru trei puncte. Mai mult decât atât, aş vrea să dedic cele trei puncte suporterilor care suferă şi trăiesc alături de noi, dar nu în ultimul rând celor care au fost sâmbătă alături de noi, şi noi nu i-am trimis acasă aşa cum şi-ar fi dorit. Au fost zile grele pentru echipă. Nu e uşor când se întâmplă ce se întâmplă în jurul echipei naţionale, sunt atâtea lucruri negative... Eu am învăţat să trec peste, să le respect, dar pentru băieţi nu este uşor şi atunci cu atât mai mare este de salutat efortul lor", a declarat Iordănescu la conferinţa de presă de după meci.

Despre întreruperea partidei cauzată de scandările cu tentă politică ale unor suporteri români, Iordănescu a precizat că nu s-a mai confruntat cu o asemenea situaţie şi că a fost dificil de gestionat. El a precizat că nu îi poate condamna pe suporterii care au scandat "Kosovo e Serbia", fiind dedicaţi echipei naţionale de fotbal a României în mod normal.

"Referitor la întrerupere, a fost şi pentru mine ceva nou. Niciodată nu am stat 40 de minute şi provocarea cea mare era că nu ştiam ce se întâmplă. Noi speram să nu se termine meciul la masa verde. Băieţii tot întrebau când se joacă, nu e uşor să gestionez momentele acestea. În plus, nu ştiam care sunt paşii, dacă ne anunţă direct ca să ştim cum gestionăm reactivarea lor, trăirile au fost maxime. Dar apoi au reuşit să se conecteze aşa cum am discutat. Nu a fost uşor şi chiar dacă nu ne fac cinste momentele astea, aşa cum a fost în această seară, eu nu pot să pun la zid nişte oameni care au fost alături de echipa naţională în multe deplasări. Dar pot să îi rog chiar să înţeleagă că doar braţ la braţ putem să mergem la acest european şi dacă nu vom avea publicul în tribune şi vom ajunge să jucăm prin alte părţi, va fi foarte greu. Avem nevoie de linişte şi avem nevoie de ceea ce s-a întâmplat după ce echipa a reintrat în teren, când reacţia lor şi a echipei a fost fantastică", a afirmat selecţionerul.

În ceea ce priveşte ratarea penalty-ului de către Nicolae Stanciu, Iordănescu a spus că decizia de a refuza să mai execute în viitor nu îi va aparţine în totalitate căpitanului: "Stanciu am înţeles că a zis că nu va mai bate penalty-uri. Decizia asta o luăm împreună, nu o ia singur. Important este că am depăşit momentul, că am reuşit să marcăm".

Iordănescu s-a arătat încrezător încă o dată în şansele echipei naţionale de a se califica la Campionatul European, chiar dacă nu va fi uşor în cazul în care meciul decisiv va fi cel cu Israel.

"Kosovo a blocat Elveţia, iar noi am făcut egal în Kosovo. Şi nu a fost uşor. Uitaţi-vă ce jucători au şi unde joacă. Şi la prima vedere mi s-a părut că noi am avut un plus de prospeţime. Eu nu mă entuziasmez atât de tare. Acum câteva zile toată lumea zicea că nu avem nicio şansă, acum spun că ne calificăm. Eu nu gândesc aşa, noi avem drumul nostru şi trebuie să vedem ce avem de făcut. Nu sunt jocuri uşoare, sunt meciuri imprevizibile şi trebuie să ne focusăm pe ceea ce avem noi de făcut. Dacă reuşim să ne facem treaba şi să profităm şi de colaterale sunt foarte bucuros, dacă nu, mergem şi ne luptăm parte în parte. Eu cred în destinul pe care ni-l facem toţi, cred în Dumnezeu, pentru că sunt un om credincios şi cred în muncă, restul nu pot controla. Anticipez o calificare, pentru că eu asta am promis când am preluat mandatul. Dacă nu, îmi predau mandatul şi merg pe drumul meu. Am promis o calificare, dar nu am promis că va fi uşoară. Dacă vom ajunge să jucăm faţă în faţă cu Israel, va fi o provocare mare, dar trebuie să ne pregătim pentru ea şi ne-o asumăm", a mai spus Iordănescu. Despre suspendarea pentru 4 ani a jucătoarei de tenis Simona Halep, pentru dopaj, Iordănescu a spus că speră ca aceasta să revină în competiţie şi să continue să fie un exemplu pentru tineri. "Îmi pare rău, ştiu că se poate face apel şi sper să se întâmple ceva. Este o mare campioană şi, din păcate, avem atât de puţini zilele astea, încât nu ne permitem să pierdem un campion ca ea. Dar să sperăm că ea nu se opreşte şi că va avea forţa să treacă peste acest moment dacă se va face un apel şi va câştiga. Şi în acelaşi timp va rămâne un exemplu pentru toţi tinerii, să fie un personaj de la care să se inspire şi să avem cât mai mulţi campioni, la toate categoriile dacă se poate", a mai spus Iordănescu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat