Eduard Hellvig, decorat de președinte după demisia de la SRI

Eduard Hellvig, decorat de președinte după demisia de la SRI

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că a luat act de demisia de la șefia SRI a lui Eduard Hellvig, pe care l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor.

Klaus Iohannis și Eduard HellvigFoto: AGERPRES

Într-un comunicat de presă, șeful statului îl laudă pe Hellvig pentru realizările sale la conducerea Serviciului Român de Informații.

„La acest final de mandat, SRI este o instituție bazată pe valori solide, pe un colectiv profesionist și performant, precum și pe un set corect de principii ale activității. Directorul Eduard Hellvig lasă, astfel, în urmă o instituție reformată, pregătită structural pentru viitor, adaptabilă și suplă în raport cu realități operaționale în continuă schimbare”, susține președintele.

Șeful statului spune că SRI „a redevenit o instituție ghidată de principiile democratice ale separației puterilor în stat, activitatea sa desfășurându-se astăzi în interiorul limitelor trasate de Constituție și concentrându-se pe misiunile sale definite clar de legislația în materie de securitate națională”.

De asemenea, el amintește că sub conducerea lui Eduard Hellvig s-a produs și predarea integrală către CNSAS a dosarelor preluate de SRI de la fosta Securitate și s-a încheiat astfel un proces complex de aplicare a legii și de redare către cetățenii români a dreptului de a avea acces la studierea arhivei fostei Securități.

„Activitatea SRI din ultimii ani s-a bucurat, totodată, și de recunoașterea partenerilor euroatlantici, datorită proiectelor de cooperare pe care instituția le-a desfășurat în lumea serviciilor de informații”, mai precizează președintele Iohannis.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat