Edward Iordănescu arată unde suntem în fotbal: Miza naționalei în luna iunie

Edward Iordănescu arată unde suntem în fotbal: Miza naționalei în luna iunie

Selecţionerul Edward Iordănescu a declarat, marţi, într-un interviu acordat FRF TV, că prima reprezentativă trebuie să demonstreze în meciul de la Prishtina din 16 iunie că merită mai mult decât Kosovo să se califice la Euro 2024.

"Dacă jucătorii la care vom apela vor da tot ce au mai bun pe teren, am încredere că vom ieşi bine din această dublă extrem de grea (n.r. - meciurile cu Kosovo şi Elveţia din luna iunie). Nu pregătim însă jocurile la pachet, sunt două meciuri cu adversari diferiţi. Aşa că focusul total acum este pe cel de la Prishtina, cu Kosovo. Acolo trebuie să demonstrăm că merităm mai mult decât Kosovo să fim la Euro. Noi am gândit o strategie pentru fiecare dintre cele două jocuri. Sunt meciuri cu adversari cu un nivel valoric deosebit, atât individual, cât şi colectiv. Noi avem un start bun, am ieşit cu 6 puncte din acţiunea din luna martie. Acum însă lucrurile sunt diferite pentru că vom juca împotriva a două contracandidate. Kosovo e clar o contracandidată, are jucători în Ligue 1, în Primera, în Serie A... sunt jucători care au produs rezultate în aceste campionate. De asemenea, sunt jucători care au câştigat titluri în Belgia, în Italia, în Turcia, jucători care au demonstrat că ştiu ce înseamnă performanţa. Aşa că ne aşteptăm la Prishtina la un joc extrem de disputat, trebuie să arătăm ca o echipă competitivă, să intrăm cu o determinare la cote maxime", a spus Iordănescu.

El a explicat că nu şi-a propus un număr de puncte în cele două partide, însă îşi doreşte ca la finalul lor România să fi făcut încă un pas spre calificarea la Euro 2024.

"Nu ne-am propus un număr de puncte în aceste două jocuri, ci la finalul acţiunii, când vom analiza, să putem trage concluzia că am mai făcut un pas către calificare. Cu siguranţă că punctele puse în joc în Kosovo vor conta destul de mult în economia finală a clasamentului. Însă am convingerea că indiferent de ce se întâmplă, în cazul unui rezultat negativ, niciuna dintre echipe nu se poate considera exclusă din lupta pentru calificare. Lupta este lungă şi merge înainte", a spus tehnicianul.

"Kosovo are un avantaj în raport cu noi, pentru că au mulţi jucători care au activat până în acest weekend în campionate puternice. Iar asta îi ţine motivaţi pe ei şi în plus, e posibil să aibă un tonus mai bun ca noi care am terminat mult mai repede. Dar e momentul să demonstrăm lucruri şi în final, când vom intra pe teren, toate acestea trebuie să meargă în plan secund. Sigur că aş fi preferat să nu avem acum o acţiune cu două contracandidate directe. Dar aşa cum ne-am bucurat că în martie am avut, măcar pe hârtie, jocuri mai accesibile, acum trebuie să confruntăm şi această acţiune. Când vrei să mergi la un European trebuie să confrunţi fiecare adversar. Dacă aş fi schimbat ceva, ar fi fost să nu avem o dublă în deplasare, pentru că acum jucăm în Kosovo şi trei zile mai târziu în Elveţia. Dar poate e tot răul spre bine", a adăugat Iordănescu.

Acesta a răspuns comentariilor din spaţiul public privind selecţia, spunând că îşi asumă responsabilitatea şi că fiecare convocare are la bază argumente.

"Discuţii despre selecţie au existat şi vor exista în continuare. Eu respect părerile, dar pentru mine merg în plan secund. Responsabilitatea este a mea, mi-o asum total. Eu răspund, eu decid. Faţă de acum un an şi jumătate, când am venit, sunt foarte multe lucruri schimbate. E un grup mult schimbat şi schimbat în bine. Când facem selecţia în spate e un proces foarte complex, aşa că sunt decizii care au la bază argumente. Faptul că vor fi tot timpul comentarii, e ceva ce eu nu pot controla. Eu sunt pregătit să îmi asum în continuare responsabilitatea totală pentru fiecare decizie. Dacă aş da timpul înapoi, nu mai departe de acţiunea din martie, eu aş face lucrurile exact la fel. Deci deciziile au fost corecte, iar rezultatele certifică ce spun. Presiune multă vine din toate părţile, este şi artificială, dar decizia e doar a mea", a afirmat el.

Vlad Chiricheș, accidentat, va rata partidele din luna iunie

Vlad Chiricheș, accidentat, va rata partidele din luna iunie

Selecţionerul este convins că va găsi soluţii pentru jucătorii care vor absenta de la această acţiune a naţionalei, precum Florin Niţă, Ionuţ Radu sau Vlad Chiricheş: "Sunt aici să găsesc soluţii, pentru că sunt situaţii pe care nu le pot controla când apar accidentări. Pare că mai mult decât altădată, acum au 'căzut' mai mult jucătorii cu experienţă, dar nu avem timp să ne lamentăm, am încredere în cei care sunt aici. Am avut la fiecare acţiune nenumărate probleme, aşa avem şi acum, dar trebuie să arătăm tărie şi să mergem mai departe".

Ianis Hagi, din nou, în lotul primei reprezentative

Ianis Hagi, din nou, în lotul primei reprezentative

În acelaşi timp el este convins că revenirile unor jucători ca Ianis Hagi, Valentin Mihăilă şi Florinel Coman vor aduce plus valoare. "Ne bucurăm că am reuşit să îi recâştigăm pentru echipa naţională. Cred că fiecare dintre ei va veni cu maximă responsabilitate şi implicare. Eu aştept de la ei ce aştept de la fiecare jucător al echipei naţionale. Să aducă plus valoare şi energie pozitivă. Pentru că e nevoie să avem un grup unit, e nevoie de forţă. Sunt convins că toţi băieţii sunt conştienţi de provocarea care ne aşteaptă", a menţionat selecţionerul.

Pentru un rezultat bun în deplasare cu Elveţia, Edward Iordănescu a menţionat că este nevoie de unul bun în primul meci, cel din Kosovo.

"La meciul cu Elveţia avem în primul rând nevoie de un rezultat bun în Kosovo. Pentru că un rezultat bun atrage un alt rezultat bun. Dacă în primul meci vom reuşi un rezultat bun şi vom arăta şi un joc consistent, cu siguranţă aceste lucruri ne vor da încredere şi pentru întâlnirea cu Elveţia. Elveţia este o forţă mondială, nu doar europeană, o echipă care participă la toate turneele finale, aşa că va fi o provocare pentru echipa tânără a României", a precizat Iordănescu.

Echipa naţională de fotbal a României întâlneşte la 16 iunie (ora 21:45), pe Stadionul Fadil Vokrri din Prishtina, selecţionata statului Kosovo, într-o partidă contând pentru Grupa I a preliminariilor Campionatului European din 2024. Într-un al doilea meci din aceeaşi grupă, prima reprezentativă va juca împotriva Elveţiei, la 19 iunie (ora 21:45, Stadion Swissporarena din Lucerna).

Preliminarii Euro 2024, grupa I

1. Elveția 2 2 0 0 8-0 6

2. România 2 2 0 0 4-1 6

3. Kosovo 2 0 2 0 2-2 2

4. Andorra 2 0 1 1 1-3 1

5. Israel 2 0 1 1 1-4 1

6. Belarus 2 0 0 2 1-7 0

*Primele două clasate vor ajunge la turneul final.

Următoarele meciuri în grupa I

Etapa a 3-a (16 iunie)

Kosovo – România 21.45

Andorra – Elveția 21.45

Belarus – Israel 21.45

Se va juca la Budapesta.

Etapa a 4-a (19 iunie)

Elveția – România 21.45

Israel – Andorra 21.45

Belarus – Kosovo 21.45

Se va juca la Budapesta.

Etapa a 5-a (9 septembrie)

Andorra – Belarus 19.00

România – Israel 21.45

Kosovo – Elveția 21.45

Etapa a 6-a (12 septembrie)

România – Kosovo 21.45

Elveția – Andorra 21.45

Israel – Belarus 21.45

Lotul României pentru meciurile din iunie

*Portari: Târnovanu (FCSB), Aioani (Farul), Moldovan (Rapid)

*Fundași: Rațiu (Huesca), Manea (CFR Cluj), Burcă (CFR Cluj), Drăgușin (Genoa), Nedelcearu (Palermo), Rus (Pisa), Camora (CFR Cluj), Opruț (Hermannstadt)

*Mijlocași: M. Marin (Pisa), Băluță (Farul), Screciu (CS U Craiova), Olaru (FCSB), Stanciu (Wuhan Three Towns), Cicâldău (Ittihad Kalba), I. Hagi (Rangers), Sorescu (FCSB), Moruțan (Pisa), Coman (FCSB), Man (Parma), Mihăilă (Parma)

*Atacanți: Pușcaș (Genoa), Alibec (Farul), L. Munteanu (Farul)

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...