„Efect farmacologic mic sau inexistent”/O informație care dă de gândit

„Efect farmacologic mic sau inexistent”/O informație care dă de gândit

Medicamentele cu administrare orală care conțin fenilefrină – o substanță prezentă în medicamente foarte populare pentru răceală și gripă – vor fi scoase de pe piață în Statele Unite. Substanța nu este periculoasă pentru organism, dar autoritățile americane în domeniu dau credit mai multor studii de specialitate care susțin că aceasta este ineficientă, cu excepția administrării ei pe cale nazală. Clorhidratul de fenilefrină se găsește în medicamente pentru răceală și gripă precum Coldrex, Parasinus sau Theraflu.

Clorhidratul de fenilefrină este o substanță ce promite să acționeze ca decongestionant nazal și al sinusurilor, conform prospectului.

Administraţia pentru Medicamente şi Alimente din Statele Unite (FDA) a propus un Ordin ce prevede eliminarea fenilefrinei din toate medicamentele administrate pe cale orală pentru răceală, gripă, tuse, alergii și astm, au relatat Reuters și CNN . Pe piața din Statele Unite, decizia va afecta aproximativ 80% dintre decongestionantele cu administrare orală, potrivit surselor citate.

Decizia nu vizează și produsele cu pulverizare nazală care conțin fenilefrină, despre care studiile arată că sunt eficiente.

FDA, autoritatea pentru medicamente din Statele Unite, anunțase încă de acum un an că administrarea fenilefrinei sub formă de tablete este ineficientă în raport cu ceea ce promite – ca decongestionant nazal. Concluzia a aparținut unui comitet consultativ independent al FDA.

Ce se întâmplă în România

În România, fenilefrina e prezentă în medicamente foarte populare pentru răceală și gripă, precum Coldrex, Parasinus, Theraflu sau Coldfexin. Medicamentele care conțin această substanță se vând „la liber” în farmacii, fără rețetă medicală.

Într-un răspuns pentru HotNews, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) spune că, în acest moment, nu există vreo discuție la nivel național sau european privind posibilitatea interzicerii fenilefrinei, precum în Statele Unite.

„La nivelul Uniunii Europene nu s-a discutat lipsa de eficacitate a fenilefrinei. Vă anunțăm dacă se va discuta”, a fost răspunsul Agenției Naționale a Medicamentului.

Doi medici de familie cu care HotNews a discutat, dar care nu doresc să fie numiți, spun că, în lipsa unei decizii oficiale a autorităților române, nu pot recomanda pacienților lor să nu mai ia aceste medicamente. Nu le recomandă în mod expres nici să le ia, însă nici nu este necesar: „Vorbim despre medicamente care nu necesită prescripție de la medic”.

„Efect farmacologic mic sau inexistent”

„Fenilefrina administrată pe cale orală are un efect farmacologic mic sau inexistent”, spune un farmacist din Marea Britanie, citat de cotidianul Independent . „Deși este absorbită în sânge, este descompusă pe scară largă în ficat, rezultând un efect farmacologic mic sau inexistent.”, a spus dr. Hisham Al-Obaidi, pentru publicația citată.

În schimb, în spray-ul nazal, substanța este eficientă, spune specialistul britanic: „Când e administrată pe cale nazală, niveluri mai mari de medicament acționează direct asupra mucoasei nazale, unde poate contracta mai eficient vasele de sânge și poate ameliora congestia”.

De aceea, spune el, ar trebui să se renunțe la versiunea orală, care „nu are efect, este o risipă”.

Nici în Marea Britanie nu se discută oficial în acest moment, la nivel de autorități, despre interzicerea substanței.

Fenilefrina, utilizată în SUA de aproape 50 de ani

Fenilefrina e utilizată ca decongestionant oral de aproape cinci decenii în Statele Unite. Administraţia pentru Medicamente şi Alimente (FDA) a aprobat utilizarea ei în medicamente eliberate fără prescripție medicală în anul 1976.

În ultimii aproape 20 de ani, utilizarea medicamentelor cu Fenilefrină a devenit din ce în ce mai populară în Statele Unite pe măsură ce accesul la alte decongestionante a devenit mai dificil, acestea fiind eliberate pe bază de prescripție medicală.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hopa, ce avem noi aici?

2 Cine este misteriosul miliardar american care ar fi aterizat ieri la București cu deja celebrul zbor direct din Florida

3 VIDEO Pe asta cu Georgescu ați văzut-o? Ar putea explica multe...

4 Serghei Jirnov, fost înalt ofițer KGB: „Călin Georgescu e un oportunist”. Ce spune despre zvonurile privind recrutarea acestuia

5 N-ai cum să nu-i dai dreptate lui Năstase la tura asta...