Efectul de bumerang: Ce a aflat o lume intreaga despre Romania dupa scrisoarea lui Giuliani

Efectul de bumerang: Ce a aflat o lume intreaga despre Romania dupa scrisoarea lui Giuliani

Săptamâna a început cu informația că președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dancilă, dar și Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au primit o scrisoare de la Rudolph Giuliani, în care fostul primar al New York-ului vorbea, fără a da exemple sau dovezi, despre abuzurile din justiția din România și recomanda, fără să precizeze în ce calitate, sa fie adoptată o amnistie, scrie Alexandra Sandru într-o sinteză pentru Ziare.com .

Scrisoarea avea antentul firmei de avocatură a lui Giuliani, iar lucrurile spuse în ea erau în opoziție totală cu poziția oficială exprimată de Ambasada SUA la București și de Departamentul de Stat al SUA cu numeroase ocazii. Cu toate acestea, pentru că Giuliani este la acest moment și șeful echipei de avocați a președintelui american Donald Trump, politicieni și oficiali din coaliția PSD-ALDE s-au grăbit sa o prezinte drept punct de vedere oficial al Guvernului american.

Ba chiar Liviu Dragnea a mers până la a anunța ca România riscă sa fie exclusă din NATO daca nu pune cat mai repede capăt "atrocitaților" și "abuzurilor îngrozitoare" comise "în numele luptei anticorupție".

Ambasada SUA la Bucuresti s-a delimitat rapid de scrisoare, aratând ca nu e altceva decât opinia unei persoane fizice, cetațean american. Subiectul a facut însa multă vâlvă în presa de peste Ocean, care a și obținut de la Giuliani confirmarea că a fost plătit pentru a o trimite și că documentul nu reprezintă sub nicio formă poziția oficială a SUA.

Ambasada SUA se delimiteaza de scrisoarea lui Giuliani: Guvernul SUA nu comenteaza opiniile unor persoane fizice, cetateni americani

Giuliani recunoaste ca i-a scris lui Iohannis ca independent: Nu are nimic de-a face cu Guvernul SUA

Giuliani recunoaste ca a fost platit pentru scrisoarea trimisa lui Iohannis: Ei mi-au platit onorariul

Publicatii de renume mondial au alocat ample materiale pentru a le explica cititorilor contextul in care Giuliani a ajuns sa fie contractat pentru o asemenea actiune de lobby in Romania. Sa ne uitam insa la informatiile despre tara noastra care au facut inconjurul lumii cu ocazia acestui demers, pentru care cineva a si platit.

Un om cu doua condamnari penale, Liviu Dragnea, liderul de facto al Romaniei

Jurnalistii de la Bloomberg au prezentat situatia creata de scrisoarea lui Giuliani - "recomandarile il avantajau direct pe liderul de facto al Romaniei, Liviu Dragnea, sef al partidului de guvernamant dar care a fost impiedicat sa fie premier pentru ca are doua condamnari la inchisoare".

In aceeasi linie au scris si cei de la New York Times - "Liviu Dragnea, liderului celui mai mare partid din Parlamentul Romaniei, a scris pe Facebook ca Giuliani "pune degetul pe rana". Dragnea a fost condamnat in prima instanta la 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare pentru ca a facut angajari fictive intr-o institutie de stat. Intr-un caz separat, in 2015, Dragnea a fost condamnat la inchisoare cu suspendare pentru frauda electorala".

O alta imagine despre situatia politica din Romania prezentata de NY Yimes este aceea ca "partidul dl-ui Dragnea a preluat retorica lui Trump in legatura cu statul paralel, starnind ingrijorari ca Romania merge pe calea democratiilor iliberale, precum Ungaria si Polonia".

Washington Post analizeaza de asemenea reactia lui Liviu Dragnea la scrisoarea lui Giuliani si aminteste si ca acesta "l-a laudat pe Trump si a publicat imagini de la o intalnire personala pe care a avut-o cu el anul trecut".

"Entuziasmul lui Dragnea in ce priveste scrisoarea lui Giuliani nu e chiar neasteptat: El insusi e in procedura de apel a unei condamnari la inchisoare pentru abuz in serviciu", mai scriu jurnalistii americani.

Guvernul Romaniai a luat de bun mesajul lui Giuliani

Reactii de la Putere la scrisoarea lui Giuliani. Toader: Nu am citit-o, spune ce am spus eu de atata vreme

NY Times relateaza si despre reactia Ministerului Roman de Externe dupa ce ambasadorul Romaniei la Washington a spus ca scrisoarea lui Giuliani este doar o actiune de lobby a unor persoane cu probleme cu justitia.

Prestigioasa publicatie remarca faptul ca MAE a anuntat ca il cheama pe Maior sa dea explicatii, pentru ca opinia acestuia nu a fost aprobata de MAE, care se si delimiteaza de ea.

Washington Post scrie ca planurile Guvernului de la Bucuresti de a slabi legislatia anticoruptie au fost primite cu proteste de strada si reactii dure si unitare de la Uniunea Europeana si Statele Unite, care au condamnat atacurile la democratie.

"Acum, partidul de guvernare prezinta recomandarile lui Giuliani intr-un mod care sugereaza ca SUA nu mai au aceeasi parere", scriu jurnalistii.

Politico a remarcat ca Liviu Dragnea a salutat public scrisoarea lui Giuliani, pe care a comentat-o ca si cand ar fi fost pozitia oficiala a SUA.

"Liviu Dragnea, seful PSD, partidul aflat la guvernare, a luptat puternic sa scape de Kovesi. El a fost impiedicat sa fie premier pentru ca are o sentinta definitiva de condamnare la inchisoare cu suspendare pentru frauda electorala la referendumul din 2012".

Inlaturarea lui Kovesi, protestele si lupta coruptilor cu anticoruptia

Publicatiile prezinta pe larg si situatia creata pentru inlaturarea Laurei Codruta Kovesi de la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie.

"Luna trecuta, Laura Codruta Kovesi, procurorul sef anticoruptie din Romania, a fost demisa fiind acuzata ca si-a depasit atributiile si a stricat imaginea Romaniei peste hotare. Tensiunile au dus la ample proteste de strada. In cel mai recent, de pe 10 august, au avut loc ciocniri violente la Bucuresti ce s-au soldat cu peste 400 de raniti", scrie NY Times.

"Romania este una dintre cele mai corupte tari din Uniunea Europeana, dar unde cetatenii au iesit in numar mare in strada pentru a arata ca ei vor ca lupta anticoruptie sa continue", scrie si NY Times.

Si Washington Post scrie de rezultatele remarcabile ale Laurei Codruta Kovesi, dar si de faptul ca "liderul PSD Liviu Dragnea a fortat cu succes demiterea sa din functia de procuror sef al anticoruptiei, fiind unul dintre cei mai aprigi critici ai ei".

Politico aminteste de reactia unor oficiali americani atunci cand a fost demisa Kovesi, unul dintre ei fiind senatorul John McCain, care a decedat la sfarsitul saptamanii trecute.

"Kovesi, procuror anticoruptie din 2013, a fost sustinuta si laudata de partenerii externi ai Romaniei, inclusiv de Comisia Europeana. Ea a fost selectata de Politico drept unul dintre cei 28 de europeni cu rezultate extraordinare in 2016. Insa a fost si tinta atacurilor unor politicieni romani care au acuzat-o ca ii vaneaza pentru a castiga simpatia media. Dupa ce ministrul Justitiei i-a cerut demisia, presedintele Klaus Iohannis s-a opus, dar in cele din urma Curtea Constitutionala i-a cerut sa o demita.

Atunci McCain si Murphy (senatorul democrat Chris Murphy, n.red.) i-au trimis o scrisoare premierului roman Viorica Dancila aratandu-si ingrijorarea fata de aceasta evolutie. Procesul judiciar e o chestiune interna a Romaniei, insa somam guvernul roman sa nu faca pasi inapoi in lupta cu coruptia - scriau cei doi", a relatat Politico.

Diferentele dintre scrisoarea senatorului McCain si cea a avocatului Giuliani. De ce Dragnea a cumparat marfa second-hand?

Articolul a fost preluat si de renumitul politolog american Francis Fukuyama, care a comentat scurt: "Giuliani si-a facut o cariera din a apara politicieni corupti. L-au platit sa intervina in Romania".

Concluzii

Asadar, tragand linie, cititorii acestor materiale, care au fost preluate de multe alte publicatii, au aflat ca Romania este unul dintre cele mai corupte state din UE, unde politicieni condamnati la inchisoare schimba legi ca sa scape de sentinte, context in care seful echipei de avocati a lui Donald Trump a fost platit sa trimita o scrisoare presedintelui tarii noastre, in care facea recomandari de care ar fi beneficiat exact acesti politicieni.

Cetatenii lumii au mai aflat si ca Romania a avut un procuror sef laudat peste hotare, dar care a fost inlaturat sub acuzatia ca strica imaginea. Dar, nu in ultimul rand, lumea a aflat si ca romanii lupta in strada impotriva coruptiei, pentru a-si apara democratia si principiile si valorile morale.

Si pentru toata aceasta "reclama" care nu a ajutat deloc Romania cineva, nu stim inca cine, a platit bani grei, avand in vedere ca onorariul lui Giuliani nu este deloc unul mic.

În încheiere, lăsăm spre reflecție un citat din conferința în care ministrul Justiției, Tudorel Toader, a cerut revocarea din funcție a Laurei Codruta Kovesi: "Au fost exprimate critici vehemente cu privire la unele propuneri de modificare legislativă, dovedite ulterior ca fiind constitutionale. Afirmatiile au afectat iremediabil imaginea Romaniei, sunt de natură sa genereze o imagine deformată, falsă, a realității și României".


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...