Efectul nebănuit al purtării unei măști de ochi în timpul somnului. Oamenii de știință au făcut descoperirea

Efectul nebănuit al purtării unei măști de ochi în timpul somnului. Oamenii de știință au făcut descoperirea

Purtarea unei măști de ochi în timpul somnului ar putea avea beneficii surprinzătoare. Cercetătorii spun că blocarea luminii ambientale în timp ce dormim poate îmbunătăți vigilența și memoria a doua zi, potrivit ScienceAlert .

Somn. FOTO arhivă

Beneficiile au fost constatate în urma unui studiu efectuat de cercetători de la instituții din Marea Britanie, Italia și SUA, la care au luat parte 122 de persoane, pe parcursul a două experimente.

Cu impact asupra studiului sau șofatului

Autorii studiului spun că rezultatele obținute sunt o dovadă în plus a legăturii dintre lumină și somn.

„Lumina ambientală poate influența structura și sincronizarea somnului. Am explorat modul în care purtarea unei măști de ochi pentru a bloca lumina în timpul somnului de noapte are un impact asupra memoriei și vigilenței, schimbări care ar putea fi benefice pentru sarcinile de zi cu zi, cum ar fi studiul sau șofatul”, arată cercetătorii în lucrarea publicată.

Pentru a se obișnui cu condițiile, participanții au dormit, o noapte, cu o mască de ochi intactă și cu o mască de ochi cu găuri, în cea de-a doua noapte. Au urmat alte două nopți de somn în aceleași condiții. La unul dintre experimente s-au folosit și dispozitive pentru a măsura intensitatea luminii la trezire, plus o bentiță portabilă pentru a măsura activitatea cerebrală în timpul somnului, efectuându-se și teste suplimentare.

Comportament eficient, economic și neinvaziv

Ulterior, participanții au fost puși să asocieze cuvinte, sarcină care a arătat că purtarea unei măști de ochi ajută la învățarea de noi informații și la formarea de amintiri proaspete. În plus, datele furnizate de bentiță sugerează că există o asociere între purtarea măștii și un timp mai mare de somn cu unde lente, despre care se știe că este important atunci când vine vorba de stimularea memoriei.

„Acest lucru sugerează că purtarea unei măști pentru ochi în timpul somnului este un comportament eficient, economic și neinvaziv care ar putea aduce beneficii funcției cognitive și ar putea duce la un impact măsurabil asupra vieții de zi cu zi.”, au concluzionat cercetătorii citați de ScienceAlert.

Dat fiind că multe dintre sarcinile noastre zilnice necesită vigilență și o performanță mai mare a memoriei, ar putea merita ca masca să fie luată în calcul în propria rutină nocturnă, arată sursa citată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...