Efectul ordonanţei privind migraţia primarilor: În Buzău 72 din 87 de edili sunt din PSD

Efectul ordonanţei privind migraţia primarilor: În Buzău 72 din 87 de edili sunt din PSD

PNL a rămas, în judeţul Buzău, cu opt primari din 26, iar PDL cu 7 din 13, în timp ce PSD are 72 de edili dintr-un total de 87, după intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă privind migraţia aleşilor locali, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă 55/2014, PSD Buzău a ajuns în cea mai bună situaţie de la preluarea conducerii filialei judeţene de către Constantin Boşcodeală, având 72 de primari dintr-un total de 87. O situaţie similară a mai fost la Buzău în perioada 2000-2004, când organizaţia judeţeană a PSD era condusă de fostul senator Ion Vasile , atunci formaţiunea social-democrată avea în judeţ peste 80 de primari.

După alegerile din 2012, PSD şi-a adjudecat 46 de primării, PNL - 27, iar PDL - 14.

În primii doi ani de mandat, PNL a pierdut un primar, iar PDL unul, prin excluderea din partid, astfel că înainte de intrarea în vigoare a OUG 55/2014 PSD avea 48 de primari, PNL - 26 şi PDL - 13.

După intrarea în vigoare a actului normativ, situaţia s-a schimbat radical. Astfel, joi, odată cu trecerea de la PNL la PSD a preşedintelui Consiliului Judeţean Cristinel Bîgiu, au semnat adeziuni la formaţiunea social-democrată un număr mare de primari liberali, dar şi mai mulţi aleşi de la PDL. În total, au trecut la PSD 24 de primari - 18 de la PNL şi 6 de la PDL, astfel că PNL mai are la Buzău 8 primari, iar PDL doar 7, în timp ce PSD are 72 de primari.

Odată cu primarii care au semnat adeziuni la PSD, au migrat de la PNL şi PDL şi mai mulţi viceprimari, dar şi consilieri locali, municipali şi judeţeni.

În Consiliul Judeţean, după valul de plecări spre PSD au mai rămas 3 consilieri PNL din 9, 7 consilieri PDL din 8, în timp ce PSD are 16 consilieri, plus preşedintele Consiliului Judeţean, acestora adăugându-li-se 2 independenţi şi 3 consilieri de la PPDD.

Pe de altă parte, PNL rămâne cu un post de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, liberalul Cristinel Romanescu dând asigurări, într-o conferinţă de presă susţinută alături de preşedintele PNL Buzău, George Scutaru , că nu părăseşte partidul, iar dacă o va face va pleca ”direct acasă”.

Atât în PNL, cât şi în PDL a existat o directivă internă prin care aleşii locali ar fi trebuit să îşi reînnoiască adeziunile până în 16 septembrie. De la PNL Buzău şi-au reînnoit adeziunile doar 3 primari din cei 8 rămaşi, iar de la PDL doar 2 din cei 7 rămaşi în partid, astfel că sunt aşteptate noi plecări de la opoziţie spre PSD.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 „Dacă ies lovele, ești prietenul lui cel mai bun! Caracter zero”

2 „Rușine! Trădător de neam și țară!” / Românii, indignați după arestarea trădătorului care spiona pentru Rusia

3 Cum este posibil așa ceva? / Tribunalul București a suspendat recuperarea prejudiciului în dosarul lui Dan Voiculescu

4 VIDEO „Nu-mi vine să cred cât e de subestimat!” / Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul / Ce spune despre micii din Obor

5 Rusia modifică unilateral granițele cu două state NATO în Marea Baltică