Egipt - Descoperirea a cinci blocuri de calcar, conţinând scene şi inscripţii, din timpul domniei lui Ptolemeu I

Egipt - Descoperirea a cinci blocuri de calcar, conţinând scene şi inscripţii, din timpul domniei lui Ptolemeu I

O misiune arheologică egipteană a descoperit cinci blocuri de calcar de mărimi diferite care datează din timpul lui Ptolemeu I (367-282 î.Hr.), a declarat marţi Ministerul pentru Antichităţi, citat de Xinhua.

Blocurile au fost dezgropate în satul Kom Ashqaw din provincia Sohag, se arată în comunicatul Ministerului.

"Examinarea iniţială a blocurilor, a scenelor şi textelor înscrise pe acestea indică că ele aparţineau unui altar al lui Osiris din perioada lui Ptolemeu I", a declarat Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem pentru Antichităţi.

Pe blocuri au fost gravate trei rânduri de scene şi un număr de inscripţii, precum "fiul Soarelui" şi "rege al Egiptului de Sus şi de Jos", a adăugat Waziri.

Toate blocurile sunt dreptunghiulare, cu excepţia primului, având o formă neregulată şi decoraţiuni reprezentând faţada unui palat, a indicat Mohamed Abdel Badie, şeful Administraţiei Centrale a Egiptului de Sus.

Pe al doilea şi al treilea bloc se poate vedea cum regele Ptolemeu aduce veşminte şi un colier unui Osiris aşezat pe tron, în timp ce pe al patrulea bloc, regele îi oferă lui Osiris un kohl de culoare verde, a adăugat el.

Egiptul a fost martor la mai multe descoperiri arheologice majore în 2019, printre acestea figurând morminte faraonice, statui, sarcofage şi mumii.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am făcut ca Ceaușescu, am cumparat tot palierul”

2 „În toată istoria modernă a Europei nu a existat un urs care să atace și să-l mănânce pe om”

3 Impresiile unei românce care a locuit 5 ani în SUA, despre „visul american”: „După ce termini facultatea, devii imigrant și ești văzut mereu ca un imi…

4 VIDEO Sateliții arată cum China construiește o bază militară în munții Tadjikistanului, țară în care Rusia deține cea mai mare bază militară din străi…

5 Andrei Caramitru a găsit soluţia ieșirii din criză: „Tinerii să se angajeze de la 16 ani şi să muncim toţi până la 75 de ani”