Egipt: 27 de statui fragmentate ale zeiței cu cap de leoaică Sekhmet, descoperite la Luxor

Egipt: 27 de statui fragmentate ale zeiței cu cap de leoaică Sekhmet, descoperite la Luxor

O colecție de 27 de statui fragmentate ale zeiței egiptene cu cap de leoaică Sekhmet a fost descoperită în apropierea coloșilor lui Memnon din Luxor (centrul Egiptului), a declarat duminică Ministerul pentru Antichități din această țară, citat de AFP.

Sursa foto: Ministry of Antiquities / Facebook

Această descoperire a survenit în timpul unor săpături efectuate de o misiune arheologică egipteano-europeană, în cadrul unui proiect de conservare al templului regelui Amenhotep al III-lea, unul dintre cei mai importanți faraoni ai Egiptului antic.

Săpăturile au demarat pe 7 noiembrie și au durat pana la sfârșitul lunii, a declarat pentru AFP Hourig Sourouzian, șeful misiunii arheologice.

Potrivit lui Mostafa Waziri, secretar general al Consiliului Suprem al Antichităților, unele statui o reprezintă pe zeiță așezată pe tron, având în mâna stângă simbolul vieții, iar altele o reprezintă în picioare, cu sceptrul de papirus pe piept", se indică într-un comunicat al ministerului.

Sursa foto: Ministry of Antiquities / Facebook

"Starea de conservare a statuilor variază", a indicat Sourouzian. Unele statui, descoperite în straturile superioare ale solului, sunt în stare bună.

Potrivit lui Waziri, statuile sunt din granit negru și măsoară în unele cazuri până la doi metri.

Zeiță cu cap de leoaică simbolizând căldura distructivă a soarelui, Sekhmet era temută de dușmanii săi pentru puterea sa devastatoare.

Misiunea condusă de Hourig Sourouzian a descoperit de la începutul săpăturilor, în anul 1998, până în prezent 287 de statui ale lui Sekhmet.

Luxor, un oraș cu o populație de o jumătate de milion de locuitori, situat pe malul Nilului în Egiptul de Sus, găzduiește rămășițele arheologice ale vechii capitale egiptene Teba.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...