Egipt: Fost deputat, arestat pentru contrabandă cu antichităţi

Egipt: Fost deputat, arestat pentru contrabandă cu antichităţi

Egiptul a arestat un fost deputat şi mai multe alte persoane acuzate de săpături arheologice ilegale şi de contrabandă cu peste 200 de de obiecte faraonice şi care datează din timpul Antichităţii greceşti şi romane, a anunţat Ministerul de Interne egiptean, informează AFP.

Forţele de securitate "i-au arestat pe membrii unei organizaţii criminale condusă de o persoană deja acuzată în patru dosare de săpături ilegale (...) în scopul de a face contrabandă cu antichităţi", se spune într-un comunicat emis de minister miercuri seara.

Într-o înregistrare prezentată AFP, autorităţile enumeră obiectele antice găsite în posesia traficanţilor, printre care "două tăbliţe de lemn gravate cu hieroglife, 36 de statui de diferite mărimi (...), 52 de piese de cupru considerate ca datând din epoca greco-romană, trei farfurii de bazalt negru".

Supranumit de presă "deputatul vrăjitor", după ce el a afirmat că a practicat acte de "magie şi exorcism", Alaa Hassanein a fost deputat în timpul anilor 2000, din partea partidului preşedintelui Hosni Moubarak, care s-a retras de la putere la presiunile unei revolte populare, în 2011.

În Egipt, contrabanda cu antichităţi este pasibilă de pedeapsă cu închisoare pe viaţă şi de amenzi grele.

Miercuri, procurorul general a anunţat că Egiptul a recuperat aproape 115 de obiecte antice ce au fost trimise ilegal la Paris.


Busturi sculptate, o statuetă în aur a regelui Amenhotep al III-lea şi mai multe sarcofage miniaturale colorate ale zeului-şoim Horus: multe dintre aceste obiecte datează din "perioade variate ale civilizaţiei egiptene antice", a informat Mostafa Waziri, şeful Consiliului suprem pentru Antichităţi, într-o înregistrare video postată pe pagina de Facebook a Parchetului.

După ani de instabilitate politică provocată de revolta populară şi pandemia de coronavirus, care au lovit dur turismul, Cairo caută să readucă turiştii, inclusiv prin promovarea turismului cultural şi mai exact a siturilor Egiptului antic. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria