Egiptul a cerut Interpolului să localizeze un portret sculptat al lui Tutankhamon, vândut pentru circa 6 milioane de dolari

Egiptul a cerut Interpolului să localizeze un portret sculptat al lui Tutankhamon, vândut pentru circa 6 milioane de dolari

Egiptul a cerut Interpolului să localizeze un portret sculptat al lui Tutankhamon, cu o vechime de 3.000 de ani, vândut la Londra pentru circa 6 milioane de dolari, în pofida opoziţiei autorităţilor de la Cairo, au anunţat luni responsabili guvernamentali egipteni, citaţi de AFP.

Capul sculptat din cuarţit brun, cu o înălţime de 28,5 centimetri, a fost vândut cu peste 4,7 milioane de lire sterline (5,9 milioane de dolari) de către casa de licitaţii Christie's unui cumpărător necunoscut, în timpul uneia dintre cele mai controversate vânzări din ultimii ani.

La mai puţin de o săptămână după, Comitetul naţional egiptean pentru repatrierea antichităţilor (NCAR) a declarat după o întâlnire de urgenţă că procuratura egipteană a cerut Organizaţiei Internaţionale de Poliţie Criminală (OIPC, Interpol) "să emită un aviz'' pentru a localiza "masca de cuarţit, din cauza lipsei documentelor necesare la momentul vânzării".

"Comitetul îşi exprimă profunda nemulţumire faţă de comportamentul neprofesionist" care a permis "vânzarea de antichităţi egiptene pentru care nu au fost furnizate actele de proprietate şi documente care atestă exportul lor legal din Egipt", a declarat NCAR într-un comunicat.

Comitetul, condus de ministrul pentru antichităţi Khaled al-Enany, a solicitat Londrei să interzică exportarea obiectelor vândute "până când documentele solicitate vor fi prezentate autorităţilor egiptene".

NCAR a adăugat că a angajat o firmă de avocatură din Marea Britanie care să intenteze un "proces civil" fără a oferi detalii suplimentare.

Vânzarea capului sculptat al lui Tutankhamon a provocat imediat furia autorităţilor egiptene.

Fostul ministru pentru antichităţi Zahi Hawass a declarat pentru AFP că piesa pare să fi fost "furată" în anii 1970 de la templele din Karnak, aflate la nord de Luxor, iar Ministerul egiptean al Afacerilor Externe a cerut Foreign Office şi UNESCO să oprească vânzarea.

Christie's a susţinut însă că Egiptul nu şi-a exprimat anterior preocuparea faţă de acest obiect, "deşi existenţa sa era cunoscută, iar sculptura fusese expusă în public".

În plus, casa de licitaţii a publicat o cronologie a modului în care relicva şi-a schimbat proprietarii, trecând de la un dealer european de artă la altul, în ultimii 50 de ani. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată în realitate, „nefiltrată”, Loredana Groza. Botezatu pare mult mai tânăr decât ea...

2 VIDEO „Președinta” României, în tandrețuri cu Boureanu la ziua lui Botezatu

3 Planeta sexuală Oltenia / Elevă de 16 ani, prinsă de mamă în timp ce făcea sex cu profesorul de informatică, de 42 de ani

4 Rareș Bogdan, noi informații despre intrarea în spaţiul Schengen

5 VIDEO Rareș Bogdan, reacție promptă după declarațiile cancelarului Austriei