Ei sunt cei trei oameni de ştiinţă ruși arestaţi pentru înaltă trădare, care lucrau la proiectele rachetelor hipersonice

Ei sunt cei trei oameni de ştiinţă ruși arestaţi pentru înaltă trădare, care lucrau la proiectele rachetelor hipersonice

Valul de cazuri de trădare care a cuprins Rusia după izbucnirea războiului din Ucraina a ajuns la cel mai inalt nivel in cadrul industriei ruses de apărare. Trei oameni de știință de la Institutul de Mecanică Teoretică și Aplicată din Novosibirsk (ITPM), implicați în dezvoltarea de rachete hipersonice, au fost arestați pe rând de forțele de securitate în baza unui mandat care prevede o pedeapsă maximă de închisoare pe viață, scrie defenseromania.ro .

Marți, 16 mai, angajații ITPM au publicat o scrisoare deschisă în care au raportat arestarea lui Valeri Zvegintsev, doctor în științe tehnice și cercetător șef, sub suspiciunea de trădare.

Din 7 aprilie, Zvegintsev se află în arest la domiciliu. Un alt director de la ITPM, Alexander Shipliuk, a fost plasat în centrul de detenție Lefortovo în august anul trecut, la câteva zile după arestarea cercetătorului rus Anatoli Maslov.

Ambii au fost acuzați în baza aceluiași articol - articolul 275 din Codul penal rus, "Înaltă trădare". Maslov a fost suspectat că a transferat date legate de tehnologiile care stau la baza rachetelor hipersonice către China.

În scrisoarea deschisă publicată luni, colegii celor trei - Anatoli Maslov, Aleksandr Shipliuk şi Valeri Zveghinţev - le-au susţinut nevinovăţia şi au considerat că urmărirea penală a acestora ameninţă să aducă grave prejudicii ştiinţei ruseşti.

"Îi cunoaştem pe fiecare dintre ei ca fiind un patriot şi o persoană decentă care nu este capabilă să facă ceea ce autorităţile de anchetă îi suspectează", au spus ei.

Shipliuk și Maslov lucrează la proiectele rachetelor hipersonice de mai bine de 10 ani

Aceștia au prezentat un proiect experimental al unei astfel de arme în 2012, în cadrul unui seminar științific organizat în Franța. Patru ani mai târziu, cei doi oameni de știință au publicat o lucrare comună privind cercetarea aerodinamică la viteze hipersonice.

În ultimii ani, Shipliuk a lucrat, de asemenea, la dezvoltarea de materiale compozit pentru rachete hipersonice, iar lucrarea să este dedicată acestui subiect.

Reamintim că Vladimir Putin a anunțat dezvoltarea de arme hipersonice de către Rusia la 1 martie 2018, în timpul discursului său în fața Adunării Federale.

La momentul respectiv, Putin a prezentat racheta anti-navă Zircon și rachetă balistică intercontinentală Avangard.

În plus, Putin a prezentat apoi sistemul de rachete hipersonice Kinzhal, care, potrivit președintelui rus, "este garantat să depășească" nu doar sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă existente, ci și cele viitoare.

Dar, după cum am putut observa, rachetele hipersonice Kinzhal au putut fi interceptate de armata ucraineană cu ajutorul sistemelor de apărare antirachete Patriot, oferite de statele occidentale.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /