El Niño este real și lumea trebuie să se pregătească pentru valuri de căldură extremă. Avertismentul ONU

El Niño este real și lumea trebuie să se pregătească pentru valuri de căldură extremă. Avertismentul ONU

Guvernele trebuie să se pregătească pentru mai multe fenomene meteorologice extreme și temperaturi record în următoarele luni, a avertizat marți Organizația Meteorologică Mondială, care a declarat debutul fenomenului de încălzire El Niño.

Foto Shutterstock

El Niño este un model climatic natural în Oceanul Pacific tropical care aduce temperaturi mai ridicate decât media la suprafața mării și are o influență majoră asupra vremii de pe glob, afectând miliarde de oameni, scrie edition.cnn.com.

"Apariția fenomenului El Niño va crește considerabil probabilitatea de a depăși recordurile de temperatură și de a declanșa mai multă căldură extremă în multe părți ale lumii și în ocean", a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

Declarația "este semnalul pentru guvernele din întreaga lume de a mobiliza pregătirile pentru a limita impactul asupra sănătății, ecosistemelor și economiilor noastre".

Pentru a salva vieți și mijloace de subzistență, guvernele trebuie să stabilească sisteme de avertizare timpurie și să se pregătească pentru alte fenomene meteorologice perturbatoare în acest an, a spus el.

Ultimii trei ani au fost unii dintre cei mai călduroși înregistrați vreodată, chiar și cu faza soră a lui El Niño, La Niña - care este marcată de temperaturi oceanice mai scăzute decât media.

O "dublă lovitură" a unui El Niño foarte puternic și a încălzirii cauzate de om din cauza arderii combustibililor fosili a făcut ca 2016 să devină cel mai cald an înregistrat vreodată, potrivit OMM, agenția Națiunilor Unite pentru vreme, climă și resurse de apă.

Dar primul El Niño care se dezvoltă în ultimii șapte ani, suprapus peste încălzirea globală cauzată de om, ar putea împinge 2023 sau 2024 pentru a depăși recordul de căldură din 2016, a declarat OMM.

OMM a declarat că există o probabilitate de 90% ca El Niño să continue în a doua jumătate a anului 2023 la o intensitate moderată.

Împreună cu încălzirea crescută a oceanelor, fenomenele El Niño sunt de obicei asociate cu o creștere a precipitațiilor în unele părți din sudul Americii de Sud, sudul Statelor Unite, Cornul Africii și Asia Centrală.

Dar poate amplifica, de asemenea, secete severe, valuri de căldură și incendii de vegetație în Australia, Indonezia, părți din sudul Asiei, America Centrală și nordul Americii de Sud.

Printre alte efecte se numără ciclonii tropicali periculoși din Pacific și albirea în masă a recifelor fragile de corali.

În India, una dintre principalele țări producătoare de orez, El Niño poate slăbi musonul, care aduce precipitațiile pe care țara se bazează pentru a umple acviferele și pentru a crește recoltele.

Potrivit unui studiu recent, El Niño din acest an ar putea, de asemenea, să afecteze creșterea economică a Statelor Unite, putând avea un impact potențial asupra tuturor aspectelor, de la prețurile alimentelor până la vânzările de îmbrăcăminte de iarnă. Studiul a atribuit pierderi de 5,7 trilioane de dolari în veniturile globale la El Niño din 1997-98 și pierderi de 4,1 trilioane de dolari la El Niño din 1982-83.

De asemenea, lumea ar putea depăși temporar 1,5 grade Celsius de încălzire față de nivelurile preindustriale - un punct de cotitură cheie dincolo de care șansele de inundații extreme, secetă, incendii și penurie de alimente ar putea crește dramatic.

În cadrul Acordului de la Paris privind clima, țările s-au angajat să limiteze încălzirea globală la mult sub 2 grade - și, de preferință, la 1,5 grade Celsius - față de temperaturile din perioada preindustrială. Dar lumea a înregistrat deja o încălzire de aproximativ 1,2 grade Celsius, deoarece oamenii continuă să ardă combustibili fosili și să producă poluare care încălzește planeta.

Potrivit OMM, există o probabilitate de 66% ca, între 2023 și 2027, temperatura globală medie anuală aproape de suprafață să fie temporar mai mare de 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale timp de cel puțin un an.

"Acest lucru nu înseamnă că în următorii cinci ani vom depăși nivelul de 1,5 grade Celsius specificat în Acordul de la Paris, deoarece acest acord se referă la o încălzire pe termen lung, pe parcursul mai multor ani", a declarat directorul serviciilor climatice ale OMM, Chris Hewitt.

"Cu toate acestea, este încă un semnal de alarmă, sau un avertisment timpuriu, că nu mergem încă în direcția corectă pentru a limita încălzirea în limitele obiectivelor stabilite la Paris în 2015, menite să reducă substanțial impactul schimbărilor climatice."

O multitudine de recorduri climatice au fost deja doborâte în 2023, cu temperaturi galopante, oceane neobișnuit de calde și niveluri record de poluare cu carbon în atmosferă și niveluri record de gheață din Antarctica.

În Asia, Europa și America, valurile de căldură timpurii și prelungite din acest an au ucis oameni, animale și culturi, au stârnit îngrijorări cu privire la securitatea alimentară și la lipsa apei și au pregătit terenul pentru incendii de vegetație fără precedent.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat