El Salvador, supus presiunilor SUA pe tema corupţiei, strânge relaţiile de cooperare cu China

El Salvador, supus presiunilor SUA pe tema corupţiei, strânge relaţiile de cooperare cu China

Statul El Salvador a strâns relaţiile cu China ratificând un acord de cooperare, într-un moment în care SUA au adus acuzaţii de corupţie împotriva unor colaboratori apropiaţi ai preşedintelui Nayib Bukele, transmite AFP.

Parlamentul salvadorian, dominat de partizani ai preşedintelui, a aprobat marţi un acord cu Beijingul, rezultat al vizitei lui Bukele în China în 2019. Acordul prevede că El Salvador va primi 500 milioane de dolari nerambursabili, destinaţi construirii, printre altele, a unui stadion şi a unei staţii de apă potabilă.

Această apropiere coincide cu publicarea în aceeaşi zi de către Departamentul de Stat de la Washington a unei liste de 17 'funcţionari corupţi' din El Salvador, Guatemala şi Honduras, dintre care unii deja sancţionaţi de SUA pentru 'corupţie semnificativă' sau condamnaţi de justiţia americană.

Pe listă figurează şefa de cabinet a preşedintelui salvadorian, Carolina Recinos, fostul ministru al securităţii Rogelio Rivas şi deputatul Guillermo Gallegos, liderul partidului Gana (Marea alianţă pentru unitatea naţională), al cărui candidat a fost Bukele în 2019.

Pe listă se află şi doi membri de frunte ai partidului Frontul Farabundo Marti de eliberare naţională (FMLN, fostă gherilă), la putere până în 2019.

În opinia deputatului de opoziţie Johnny Wright Sol, acordul cu China 'nu este un simplu acord de cooperare, ci unul politic cu mari consecinţe economice şi sociale'.

După postarea lui Bukele pe Twitter despre '500 milioane de dolari fără condiţii şi nerambursabili pentru investiţii publice', Julie Chung, care conduce Biroul pentru afacerile din emisfera occidentală al Departamentului de Stat, i-a răspuns pe aceeaşi reţea socială: 'Domnule preşedinte, nimic nu vine din China fără condiţii'.

Cu puţin înainte de a deveni preşedinte în 2019, Bukele a criticat China pentru că 'nu a respectat' regulile comerciale şi a realizat 'proiecte ce nu sunt viabile', lăsând ţările respective 'cu datorii enorme pe care nu le pot rambursa'.

Luni, el i-a mulţumit preşedintelui Xi Jinping pentru că a furnizat cu prioritate El Salvadorului vaccinuri chinezeşti împotriva COVID-19.

La începutul lunii mai, China şi-a exprimat sprijinul faţă de Bukele, supus criticilor internaţionale după ce a făcut să fie demişi de către noul parlament, în care are majoritate, nouă judecători ai Curţii Supreme şi procurorul general.

El Salvador a rupt în 2018 legăturile cu Taiwanul pentru a stabili relaţii diplomatice cu China, sub mandatul fostului preşedinte Salvador Sanchez Cerén (2014-2019). AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...