„Eliberarea satului dovedește că prima linie de apărare a invadatorilor a fost ruptă”

„Eliberarea satului dovedește că prima linie de apărare a invadatorilor a fost ruptă”

Un oficial al autorităților ruse de ocupație a recunoscut duminică că Ucraina a recucerit un sat din regiunea de sud Zaporojie, primul său succes pe acest front de când și-a lansat contraofensiva la începutul acestei luni.

Vladimir Rogov a spus că forțele ucrainene au capturat așezarea Piatîhatki și sapă acolo fortificații, în timp ce sunt sub focul artileriei ruse. Kremlinul l-a contrazis pe oficialul de ocupație afirmând că, până la urmă, satul nu a fost ocupat, dar Kievul confirmă progresele înregistrate în Zaporojie.

Expertul militar ucrainean Oleksandr Kovalenko explică ce oportunități oferă eliberarea satului Piatîhatki din Zaporojie pentru contraofensiva ucraineană.

Astfel, Kovalenko susține că eliberarea satului Piatîhatki din regiunea Zaporojie deschide calea armatei ucrainene către orașul Vasilivka, care face parte din triunghiul ocupanților ruși din regiune: Vasilivka-Tokmak-Melitopol.

Expertul arată că Piatîhatki este una dintre fortărețele primei linii de apărare rusești, iar după ce au eliberat acest sat, Forțele Armate ale Ucrainei au intrat în linia de apărare a inamicului.

”Eliberarea satului dovedește că prima linie de apărare a invadatorilor a fost ruptă”

Harta cu zona regiunilor Zaporojie și Donețk. Captură de ecran

„Piatîhatki este situat direct pe autostrada 0812, care permite să treci prin autostrada M18 (E-105) până la Vasilivka, care este vârful triunghiului de sprijin al ocupanților ruși”, spune el.

Potrivit lui Kovalenko, orașul Vasilivka este un nod de transport de nord-vest care va permite Forțelor Armate ale Ucrainei să folosească diferite direcții pentru ofensive ulterioare. Și nu este vorba doar despre Tokmok sau Melitopol, subliniază el.

Satul Jerebianki este situat la 2 km de Piatîhatki. Accesul la acesta va permite trupelor ucrainene să se deplaseze spre sud, spre satul Grozovoe

"Deja de acolo se deschide oportunitatea de a se muta fie la est, fie la vest. Adică nu doar Vasilivka, ci și despre căile către Mirnoi, Dolinka etc.", explică expertul militar.

Acest lucru permite forțelor ucrainene să acopere zone în așa fel încât să creeze condiții de încercuire pentru ocupanții ruși. Înțelegând această amenințare, invadatorii vor părăsi așezările indicate. „În acest fel, vom putea elibera teritorii vaste fără contact direct”, adaugă Kovalenko.

E doar un prim pas

Harta zonei de sud-est a Ucrainei

"Da, până acum vorbim doar despre o descoperire într-o singură direcție. Dar acest lucru începe deja să afecteze apărarea generală a rușilor în zona de sprijin din acest sector special de lângă Orekhov. Totul începe deja să se spargă acolo", a spus el. note ale experților.

Kovalenko își amintește că Piatîhatki a făcut parte din rețeaua rusă de atac, constituin un fel de trambulină pentru ofensiva rușilor în direcția Zaporojie.

"Inamicul l-a considerat întotdeauna pe Piatîhatki , precum și pe Rabotino și Novopokrovka, tocmai ca un fel de trambulină pentru operațiunile lor ofensive din Zaporojie. Și acest plan a eșuat în cele din urmă", notează el.

Potrivit expertului, rușii acum, după pierderea satului Piatîhatki, se vor concentra pe obținerea unui punct de sprijin în zona Vasilivka, Podgorni și Șirokoie. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”