Elita rusă nu mai crede că Putin va câștiga războiul: „Nimeni nu vede nicio lumină la capătul tunelului“

Elita rusă nu mai crede că Putin va câștiga războiul: „Nimeni nu vede nicio lumină la capătul tunelului“

Reprezentanții elitei ruse – chiar și cei care susțin invazia rusă a Ucrainei – și-au pierdut încrederea în capacitatea lui Putin de a câștiga războiul și consideră că un conflict „înghețat” este cea mai bună opțiune pentru Kremlin acum, scrie Bloomberg .

Vladimir Putin, tot mai izolat în propria țară FOTO Profimedia

Mulți din elita politică și de afaceri s-au săturat de război și vor ca acesta să înceteze, deși se îndoiesc că Putin va opri luptele. Deși nimeni nu este dispus să-l înfrunte pe președinte în privința invaziei, credința absolută în conducerea sa a fost zdruncinată.

Sursele publicației consideră că cea mai favorabilă perspectivă ar fi negocierile, transformând conflictul într-unul înghețat și permițându-i lui Putin să proclame o victorie pentru ruși, păstrând o parte din teritoriile ucrainene ocupate. „Le este frică să devină țapi ispășitori pentru un război fără sens. Este cu adevărat surprinzător cât de răspândită în elita rusă a devenit ideea unei șanse ca Putin nu va câștiga acest război , spune Kirill Rogov, fost consilier al guvernului rus care a părăsit țara la începutul invaziei.

Astfel, analiștii consideră că deznădejdea se va amplifica responsabilității pentru invazia eșuată, care a dus deja la diviziuni sociale acute.

Atacul masiv la hidrocentrala Kakhovka a complicat și mai mult conflictul

Atacul masiv al rușilor la hidrocentrala Kakhovka a complicat și mai mult conflictul, deoarece inundațiile au acoperit teritoriul ocupat. Iar atacurile din interiorul Rusiei cresc sentimentul de nesiguranță. Unul dintre ele fiind recente fiind atacul cu drone asupra Moscovei și luptele din regiunea Belgorod. Toate acestea subminează imaginea lui Putin ca garant al securității Rusiei, scrie Bloomberg.

Durata războiului agravează și deznădejdea Rusiei – ei plănuiau să pună mâna pe Ucraina în câteva zile, dar rezistența la invazia rusă durează de 16 luni. Conflictele constante dintre Yevgheni Prigojin, fondatorul Grupului Wagner, cu Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, și Valery Gerasimov, comandantul șef al armatei ruse, subminează, de asemenea, încrederea în forțele ruse.

Publicația notează că cei mai mulți membri ai elitei păstrează o liniște aparent și își continuă treburile, crezând că nu pot influența evenimentele. Și Putin, la rândul său, nu dă semne că vrea să pună capăt războiului.

Nivelul de îngrijorare, în continuă creștere

Chiar dacă majoritatea rușilor obișnuiți continuă să-l susțină pe Putin, nivelul de îngrijorare în Rusia este în continuare în creștere.

Un sondaj efectuat la sfârșitul lunii mai a arătat că 53% dintre ruși cred că familiile și prietenii lor sunt într-o dispoziție anxioasă - aceasta este cu 11% mai mult decât în ​​aprilie și cea mai mare cifră din ultimele patru luni.

În același timp, publicația scrie că Rusia nu mai are resurse considerabile de luptă.

Și având în vedere faptul că ostilitățile continuă, oficialii și miliardarii ruși știu că îi așteaptă ani de izolare internațională și dependență tot mai mare de Kremlin, în timp ce Putin împinge afacerile să susțină războiul și interzice anturajului său să părăsească funcțiile.

Oficialii și familiile lor s-au trezit cu înghețarea activelor și interdicții de intrare în unele țări ca parte a sancțiunilor americane și europene. În acest moment, economia Rusiei a ajuns să fie una dintre cele mai sancționate din lume, punând capăt deceniilor de integrare pe piețele globale.

"Oficialii s-au adaptat situației, dar nimeni nu vede nicio lumină la capătul tunelului – sunt pesimiști în ceea ce privește viitorul. Cel mai bun lucru este ca Rusia să piardă fără umilință", a spus Alexandra Prokopenko, fostă angajată a Băncii Centrale a Federației Ruse, care a părăsit țara, la scurt timp după invadarea Ucrainei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”