Elveția, încă un gest controversat față de Ucraina

Elveția, încă un gest controversat față de Ucraina

Elveția, încă un gest controversat față de Ucraina. După ce a deblocat mai multe miliarde de euro aparținând rușilor, Elveția a blocat prin veto transferul către Ucraina a unor transportoare blindate de tip Piranha III.

Potrivit celor de la Reuters , e vorba de cererea Danemarcei de a transfera Ucrainei acest tip de transportoare.

E vorba mai exact de 20 de blindate de tip Piranha III pe care danezii voiau să le ofere Ucrainei și care au fost fabricate în Elveția. Berna și-a motivat decizia de a bloca prin veto transferul de neutralitatea politicii elvețiene. Elveția precizează că statutul de neutralitate o împiedică să furnizeze arme în zone de conflict.

Amintim că Danemarca intentioneaza să doneze Ucrainei transpotoare blindate 8x8 Piranha IIIC. Presa daneză a vorbit inițial de 25 de astfel de blindate.

De la începutul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, Danemarca a oferit Kievului 2.000 de veste antiglonț, 700 de truse de prim ajutor, 2.700 de arme antitanc ușoare M72 LAW, 300 de sisteme de rachete şi antiaeriene portabile FIM-92 Stinger, iar ultima tehnică militară intrată e reprezentată de rachetele anti-navă Harpoon.

Piranha III este un vehicul blindat 8x8 dezvoltat de compania elvețiană Mowag, care acum face parte din GDELS (General Dynamics European Land Systems). În prezent, armata daneză folosește Piranha IIIH și Piranha IIIC, care sunt versiuni îmbunătățite ale Piranha III.

Piranha III, în dotarea Armatei române

Piranha III se află și în dotarea Armatei noastre.

Armata Română a achiziționat 31 de transportatoare blindate Piranha IIIC, în etape, pentru suma de 47 de milioane de euro. Unele blindate au fost prezente și în conflictul din Afganistan. Mai apoi România a semnat un contract de aproximativ 43 de milioane de euro pentru încă 12 blindate care să se alăture celor 31.

Ulterior s-a trecut la înzestrarea Armatei cu versiunea mult superioară - Piranha V. Contractul prevede achiziționarea a 227 de transportatoare Piranha V, o parte din ele fiind fabricate în România.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...