Elveția restituie Nigeriei 321 de milioane de dolari recuperați din conturile secrete ale dictatorului Abacha

Elveția restituie Nigeriei 321 de milioane de dolari recuperați din conturile secrete ale dictatorului Abacha

Elveția și Nigeria au ajuns marți la un acord pentru restituirea către această țară africană a sumei de 321 de milioane de dolari pe care fostul dictator nigerian Sani Abacha a plasat-o în conturi din bănci elvețiene, a anunțat marți Ministerul de Externe de la Berna, citat de agenția EFE.

Problema imenselor sumele de bani pe care Abacha și clanul său le-au spoliat și le-au depus în bănci străine a fost discutată în timpul vizitei pe care o desfășoară în Nigeria ministrul elvețian de externe, Didier Burkhalter. Cu această ocazie, Nigeria și Elveția au semnat o 'scrisoare de intenție' prin care se stabilește procedura restituirii acestor sume care ar trebui ulterior să fie folosite în proiecte sociale destinate populației nigeriene, proces ce se va desfășura sub controlul Băncii Mondiale.

Șeful diplomației de la Berna a amintit că, în perioada 1999-2009, Elveția a restituit Nigeriei încă 700 de milioane de dolari, bani de asemenea depuși de Sani Abacha în conturi din bănci elvețiene.


Generalul Sani Abacha a preluat puterea în anul 1993, în urma unei lovituri de stat militare, după ce în întreaga sa carieră militară participase la numeroase alte lovituri de stat, evenimente obișnuite în această țară africană. Odată ce a preluat puterea el a instalat practic o dictatură personală și a fost foarte aproape să fie el însuși înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat pe care în final a dejucat-o. A murit în anul 1998, decesul său stârnind controverse. Oficial a murit în urma unui atac de cord, dar există relatări care susțin că în clipa morții se afla în compania a două prostituate indience, care l-ar fi otrăvit.

Se estimează că Abacha și apropiații săi și-au însușit circa 2,2 miliarde de dolari, bani depuși în bănci din numeroase țări.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bă, ghiolbanilor din fruntea Ro, citiți asta! / Emerging Europe: Maia Sandu e pe punctul de a deveni cel mai put…

2 A fost sau nu Firea amanta lui Tăriceanu? I-a spart casa fostului soț, Răsvan?

3 VIDEO Cel mai prost interlop din România! / El este dobitocul arestat după ce și-a uitat pistolul în cabina de p…

4 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

5 Așa o fi?