Elveţia va organiza o conferinţă privind reconstrucţia Ucrainei, la 4 şi 5 iulie

Elveţia va organiza o conferinţă privind reconstrucţia Ucrainei, la 4 şi 5 iulie

O conferinţă asupra reconstrucţiei Ucrainei va avea loc în perioada 4-5 iulie în Elveţia cu scopul de a mobiliza fonduri pentru ţara afectată de distrugeri masive de la invazia rusă, a anunţat marţi la Davos preşedintele elveţian, Ignazio Cassis, citat de AFP.

O conferinţă pe tema reformelor ucrainene urma iniţial să aibă loc la această dată în oraşul Lugano, dar titlul şi subiectul acesteia au fost schimbate din cauza contextului, a indicat Ignazio Cassis în cursul unui briefing de presă.

"Conferinţa privind recuperarea Ucrainei va fi dedicată procesului de reconstrucţie", a spus şeful statului în cadrul acestei luări de cuvânt la care au fost invitaţi prin videoconferinţă premierul ucrainean, Denis Şmîhal, şi ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, prevăzută la faţa locului, dar a căror sosire a fost întârziată din cauza problemelor de transport.

Detalii despre viitorii participanţi la conferinţă sunt necunoscute deocamdată, o invitaţie a fost adresată la aproximativ 40 de lideri, dar se aşteaptă ca aceasta să abordeze în special problema contribuţiilor promise şi viitoare din partea Băncii Mondiale, OCDE şi Uniunii Europene, a afirmat preşedintele elveţian.

Ignazio Cassis a mai precizat că va participa preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, fără a detalia sub ce formă.

Rusia "a distrus drumurile, infrastructura comunală, face totul pentru ca viaţa să fie imposibilă în Ucraina", a declarat premierul ucrainean în discursul său, evaluând costul acestor distrugeri la 600 de miliarde de dolari.

Liderul ucrainean a îndemnat "comunitatea internaţională la mobilizarea ajutorului financiar, crucial pentru reconstrucţie".

Conferinţa se va concentra pe infrastructură, decimată de război, precum şi pe economie, probleme de mediu şi sociale şi va presupune mobilizarea de fonduri printr-un apel la donaţii, a mai spus Ignazio Cassis marţi.

Va fi vorba nu doar despre trimiterea de fonduri Ucrainei, a adăugat şeful statului elveţian, subliniind că "există pericolul ca aceste fonduri să ajungă în mâini greşite", şi referindu-se la importanţa "de a audita cheltuirea fondurilor". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa