Emmanuel Macron a încercat să-i convingă pe Joe Biden și Olaf Scholz să adopte o „ambiguitate strategică” față de Rusia

Emmanuel Macron a încercat să-i convingă pe Joe Biden și Olaf Scholz să adopte o „ambiguitate strategică” față de Rusia

Președintele francez Emmanuel Macron a avut convorbiri confidențiale cu președintele american Joe Biden și cu cancelarul german Olaf Scholz în februarie, pentru a-i convinge despre necesitatea unei „ambiguități strategice” în abordarea lor față de Rusia, a relatat Wall Street Journal pe 3 aprilie, citând surse oficiale confidențiale.

Joe Biden şi Emmanuel Macron, foto Profimedia

Joe Biden şi Emmanuel Macron, foto Profimedia

Discuţiile au avut loc înaintea summit-ului aliaţilor de la Paris, în timpul căruia Emmanuel Macron a declarat că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu ar trebui să fie exclusă în viitor. Remarcile lui publice i-au luat prin surprindere pe mulți aliați, mai mulți membri NATO, inclusiv Germania și SUA, respingând categoric această posibilitate. Declarația lui Macron a reprezentat, de asemenea, o schimbare neașteptată în comparație cu pozițiile sale mai prudente de la începutul războiului de amploare, potrivit Kyiv Independent .

Noile propuneri ale preşedintelui francez ar însemna o schimbare radicală a strategiei permanente a Occidentului, care se axează în prezent pe asistența acordată Ucrainei, fără a depăși anumite „linii roșii”, care ar putea duce la escaladarea tensiunilor cu Rusia.

Preşedintele american Joe Biden a pus sub semnul întrebării necesitatea de a schimba această strategie în discuțiile cu Macron, în timp ce Olaf Scholz s-a opus ferm acestei idei și a spus că o astfel de măsură radicală riscă să divizeze aliații.

Ulterior, mai mulţi oficiali francezi au subliniat că sugestia lui Emmanuel Macron se referea la trimiterea de trupe NATO pentru a instrui personalul ucrainean sau pentru a curăța câmpurile minate, nu pentru a participa efectiv la lupte.

Mai mulți aliați, cum ar fi Estonia sau Cehia, au declarat că nu ar trebui exclusă complet desfășurarea de trupe, de exemplu, pentru sarcini necombatante.

Guvernul de la Kiev nu a cerut niciodată Occidentului să își trimită trupele în Ucraina, în schimb a solicitat în numeroase rânduri şi tot mai insistent creșterea livrărilor de arme pentru a-i ajuta pe soldații ucraineni să respingă agresiunea rusă.

În martie, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky spunea că „atâta timp cât Ucraina rezistă, armata franceză poate rămâne pe teritoriul francez”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Mare dreptate are Sebastian Lăzăroiu! / De citit și pilda cu „eruditul”

2 Răsturnare de situație în ultimul mare sondaj înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale 2024

3 ALERTĂ Reacție fără precedent a SUA după apariția documentelor de la serviciile secrete în cazul Călin Georgescu!

4 Voi ați citit despre fenomenul ciudat care se întâmplă cu femeile din Suedia?

5 Cea mai nouă manipulare din aceste zile... / Ori ăștia sunt cretini, ori ne cred pe noi, românii, cretini...