Emmanuel Macron l-a acuzat indirect pe Donald Trump că vrea să decidă în locul europenilor

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a criticat indirect joi pe omologul său american Donald Trump, afirmând că acesta din urmă vrea să decidă comportamentul europenilor, în urma retragerii Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul, relatează AFP.

'Dacă acceptăm că alte mari puteri, inclusiv aliaţi, inclusiv prieteni în cele mai grele momente din istoria noastră, s-au pus în situaţia de a decide pentru diplomaţia noastră, securitatea noastră, uneori supunându-ne la cele mai mari riscuri, atunci noi nu mai suntem suverani', a declarat Emmanuel Macron, în cadrul unei ceremonii la Aachen, în Germania, primind prestigiosul premiu european Charlemagne.

'Am făcut alegerea de a construi pacea şi stabilitatea în Orientul Mijlociu (...) Alte puteri, suverane ca şi noi, au decis să nu-şi respecte cuvântul. Ar trebui să renunţăm la alegerile noastre?', a întrebat el.

Afirmaţii care, fără a-l numi, îl vizează pe preşedintele american Donald Trump, cu care Emmanuel Macron a manifestat înţelegere şi apropiere personală în timpul recentei sale călătorii la Washington.

Donald Trump a anunţat marţi retragerea ţării sale din acordul nuclear iranian semnat la Viena în iulie 2015, prin care Iranul a fost de acord să-şi reducă programul nuclear în schimbul ridicării parţiale a sancţiunilor internaţionale.

'Să nu fim slabi, să nu suferim', a afirmat şeful statului francez, care a pledat pentru o 'suveranitate europeană (...) care trebuie să ne determine să facem din Europa o putere geopolitică, economică, climatică, alimentară, diplomatică'.

'Condiţia posibilităţii (acestei suveranităţi) este aceea de a refuza ca alţii să decidă în locul nostru', a mai spus Macron. AGERPR ES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Ghizdeanu i-a livrat pe Dragnea, Vâlcov și Dăncilă! Dosarul va fi declinat la DNA!

2 ULTIMA ORĂ / Document / Statele Unite își avertizează cetățenii că virusul ucigaș a explodat în alte 6 țări din As…

3 Zăngănit de cătușe către PSD! Voi ați citit discursul ambasadorului SUA de joi? Ați văzut postarea de pe Faceb…

4 Informație exclusivă / Nicușor Dan și Florin Cîțu se vor bate pentru Primăria Capitalei! Firea NU va candida! PM…

5 VIDEO A ajuns în Europa! Cel puțin 9 orașe din Lombardia și unul din Veneția, în nordul Italiei, au închis vin…

recomandări

Te ia DNA: Nicolae Moga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Iată cum te poți cățăra pe turnul Eiffel