Emmanuel Macron susține că va acorda autonomie Corsicii: Insula „să nu fie nici împotriva statului și nici fără stat”

Emmanuel Macron susține că va acorda autonomie Corsicii: Insula „să nu fie nici împotriva statului și nici fără stat”

Președintele Franței, Emmanuel Macron, aflat într-o vizită de două zile în Corsica, a avansat joi posibilitatea „parcurgerii unei noi etape” prin „intrarea Corsicii” în Constituția franceză și oferirea unei autonomii insulei „care să nu fie nici împotriva statului și nici fără stat”, relatează AFP, conform News.ro.

Emmanuel Macron efectuează o vizită de două zile în Corsica. FOTO EPA EFE (Arhivă)

Statu-quoul va fi un eșec al nostru, al tuturor”, a declarat Macron la Ajaccio, în fața membrilor Adunării din Corsica.

De asemenea, liderul de la Palatul Elysee speră ca „noua etapă instituțională” ar putea duce la „ancorarea deplină a Corsicii în Republică și să recunoască unicitatea insularității sale mediteraneene și relația sa cu lumea”.

Conform France 24, șeful statului a oferit formațiunilor politice din Corsica și Adunării un termen de șase luni pentru a ajunge la un acord cu guvernul asupra unui „text constituțional”.

De asemenea, Macron vede acest lucru ca pe un „gest de recunoaștere indispensabil”.

Sunt în favoarea faptului ca specificităţile comunităţii insulare corsicane să fie recunoscute în Constituţie, într-un articol propriu, al unei comunităţi insulare istorice, lingvistice şi culturale”, a mai adăugat președintele francez.

Macron a ajuns la Corsica miercuri, 27 septembrie , și și-a început vizita cu o „cină republicană”, în Ajaccio, cu oficialii locali, conform RFI . De asemenea, potrivit sursei menționate, Macron va aduce un omagiu combatanților rezistenței corsicane cu prilejul celei de-a 80-a aniversări a eliberării insulei în 1943.

Ca urmare a morții, în luna martie a anului trecut, a separatistului Yvan Colonna, care a fost atacat în închisoarea din Arles, unde își ispășea pedeapsa cu închisoarea pe viață pentru uciderea prefectului Claude Erignac în 1998 și a protestelor care au urmat pe insulă, Guvernul de la Paris a purtat discuții cu corsicanii , care ar putea „merge până la autonomie".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?